Poljska konzulka u SAD suspendovana zbog uvredljive fotomontaže

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova suspendovalo je počasnu konzulku Poljske u SAD Mariju Šonert Binjendu zbog toga što je na Tviteru objavila fotomontažu predsednika Evropskog saveta, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska u nacističkoj uniformi.

Poljska počasna konzulka u Ohaju, inače supruga jednog od članova obnovljene komisije za pogibiju predsednika Poljske Leha Kačinjskog u avionskoj nesreći u Smolensku u Rusiji, postavljala je i ranije kontroverzne fotomontaže, recimo bišeg šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog pored vešala, ali i antisemitske komentare.

Veliki skandal je, medjutim, izbio tek ovih dana kada se pohvalila fotomontažom Tuska u uniformi SS, a hitne i energične korake protiv konzulke zatražila je juče od šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog premijerka Beata Šidlo. Konzulka je za sada suspendovana dok se ministar ne vrati iz Australije.

Poljsko Ministarstvo prvo se samo mlako ogradilo, saopštivši da privatni stavovi počasne konzulke ne smetaju pošto su objavljeni pre nego što je dobila tu počasnu funkciju, medjutim, u subotu je poznati poljski advokat Roman Gjertih podneo krivičnu prijavu protiv nje.

„Uz gorčinu mogu da kažem da tužilaštvo nije bilo voljno da goni te očigledne prestupe i zato sam dao pristanak da nateramo tužilaštvo da počne da dela. Taj skandal će skupo koštati Poljsku zato što očigledno utiče na njen ugled i u Evropi i u SAD“, kazao je Donald Tusk, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Ovo nije prvi put da politički protivnici iz vladajuće stranke Pravo i Pravda ili njima odani novinari objavljuju foto montaže Tuska sa nacističkim simbolima ili u SS uniformi, ali Tusk je objasnio da sada podnosi prijavu jer je slučaj drastičniji.

„Iskreno rečeno, ne mogu uopšte da shvatim kako neko takav može da bude konzul pa još počasni“, rekao je Tusk.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike