U trendu

Poljska nije primila nijednog izbeglicu i neće dok EU ne nauči da ih proverava

Poljska do sada nije primila nijednog izbeglicu u okviru evropskog mehanizma relokacije po nacionalnim kvotama, a iako formalno ne odustaje od obaveze da primi oko 7.000 izbeglica, neće to učiniti dok Evropa ne nauči da zaista proveri kome pruža utočište.

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je kratko da u situaciji nakon napada u Briselu ne vidi kako bi u ovom trenutku Poljska mogla da prima izbeglice što je deo svetskih medija prutmačio kao odustajanje od obaveze koju je preuzela prethodna liberalna vlada.

Portparol vlade Rafal Bohenek precizirao je sada da to nije formalno odustajanje od obaveza da primi po nacionalnoj kvoti oko 7.000 izbeglica, već da Poljska samo odlaže prihvatanje izbeglica, dok ne uspe temeljno da ih proveri.

„Evropa je naša kuća i treba da bude bezbedno mesto jer kuća mora da bude bezbedna. Moramo da radimo tako da neproverene osobe ne dospeju na teritoriju Evropske unije. Provera izbeglica ne funkcioniše. Ti ljudi su često bez dokumenata i tvrde da ih je progutalo more. Mehanizam relokacije nije dobar i mora da bude revidiran. Savršeno vidimo šta se dešava u zapadnim zemljama – atentati, neredi, šikaniranje lokalnih žitelja”, kazao je Bohenek za javni TV servis TVP.info.

Portparol poljske vlade odbio je optužbe dela opozicije da je možda već u Poljskoj prva grupa od 100 izbeglica koje je vlada obećala da primi do kraja marta.

„U Poljsku nije prebačen nijedan izgbelica, nijedan migrant. Kao što je juče izjavila premijerka Beata Šidlo u situaciji koja trenutno vlada u Evropi nije moguće dovođenje migranata u Poljsku. Stalno govorimo: problem izbeglica treba rešiti van granica EU”, kazaoje Bohenek.

Šef Odbora za obaveštajne službe poljskog parlamenta Marek Opjola upozorio je da napad u Briselu pokazuje kako razmena informacija među obaveštajnim službama raznih zemalja ne funkcioniše.

„Nema razmene informacija. Na osnovu čega da proverimo izbeglice? Da pričamo sa Asadom? Da se obratimo za proveru Islamskoj državi? Ne. Potrebna nam je platforma da možemo da proverimo te ljude”, kazao je TVP.info Opjola.

Odluku premijerke Beate Šidlo da se privremeno suspenduje prihvatanje izbeglica u Poljsku dok Evropa ne nauči da proverava ko u nju dolazi pozdravili su i opozicioni liberali.

„Ako je kurs vlade takav da mehanizmi ne funkcionišu i nisu ispunjeni uslovi da niko ko bi predstavljao opasnost ne može da uđe u Poljsku slažemo se. Naš stav bi bio isti takav”, kazao je za današnji Đenjik zamenik šefa poljske diplomatije u vladi bivše premijerke Eve Kopač, Rafal Tšaskovski.

On je, međutim, upozorio vladajuće poljske evroskeptične konzervativce da ne računaju na to da će prihvatanje izbeglica stalno odlagati da na kraju Poljska ne pruži utočište nikom.

„To neće ići. Teško će se iz toga izvući”, kazao je Tšaskovski.

Provladina opozicija, Kukiz 15 koja je već prikupila 150.000 potpisa sa zahtevom da Poljaci sami na referendumu odluče hoće li primati izbeglice sa Bliskog istoka i Afrike ili ne, apelovala je nakon napada u Briselu na premijerku Beatu Šidlo da potpuno odustane od obaveze prihvatanja izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)