U trendu

Poljska nudi Nemačkoj policiju da se obračuna sa demonstrantima

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak ponudio je Nemačkoj poljske policajce da se obračunaju sa demonstrantima koji protestuju zbog samita G20 u Hamburgu i poručio da neredi pokazuju da je upravo tamo Evropa druge, sporije brzine.

„Na delu imamo Evropu u dve brzine. Ta brzina je pokazana u Poljskoj. Poljska je gostoprimljiva i bezbedna zemlja. Predsednik SAD dočekan je veoma srdačno. A šta se dešava u Nemačkoj, u Hamburgu – neredi, tuče, gore automobili. To je ta Evropa druge brzine“, rekao je Blaščak Poljskom radiju.

Blaščak je za poljsku privatnu televiziju Polsat upozorio da dok se prva dama SAD Melanija Tramp u Varšavi u četvrtak igrala sa decom, u Nemačkoj je bila zarobljena u hotelu i zbog demonstranata nije mogla da izadje na ulicu.

„Poljska se tu razlikuje od Zapadne Evrope. U Nemačkoj izvode terorističke napade, u Francuskoj je vanredno stanje, a po Briselu šetaju policajci sa automatima. Poljska je oaza bezbednosti“, rekao je poljski ministar.

To i nasilje u Hamburgu tokom samita G20, Blaščak je objasnio time što Nemačka prima izbeglice a ponudio je Nemačkoj, ako je potrebno, da Poljska u Hamburg pošalje svoje policajce.

Blaščak je takodje ovog vikenda izrazio razumevanje za ultrakatoličke desničarske ekstremiste koji su ove sedmice objavili umrlice gradonačelnicima 11 poljskih gradova samo zato što su oni uslišili apel Poljske katoličke crkve i deklarisali spremnost da u svoje gradove prime ratne izbeglice.

Danas ekstremistički Narodno radikalni blok i Svepoljska omladina izvode svoje radikalne aktiviste na ulice Varšave, Vroclava, Krakova, Gdanjska, Žešova, Poznanja i Šćećina da u protestnim pohodima zahtevaju da Poljska ne primi nijednog jedinog muslimanskog izbeglicu, ni žene ni decu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike