U trendu

Poljska očekuje ratne reparacije od Nemačke

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak kao prvi poljski zvaničnik pomenuo je konkretnu svotu, oko hiljadu milijardi dolara, koju će Poljska tražiti od Nemačke u ime ratnih reparacija.

Njih se Poljska odrekla 1953. godine, dok zahtevi za reparacije od Rusije, ako tako nešto poljske vlasti pokušaju, pominju iz raznih izvora 30 miliona rubalja u zlatu prema Sporazumu iz Rige kojim su okončani Poljsko-ruski ratovi 1919. i 1920. godine.

„Poljska ima i pravo ali i obavezu da podseća Nemce da isprave nepravde i nadoknade štetu. Govorimo o tome glasno i odlučno iako se mnogima ne svidja. Samo materijalne štete iznose bilion dolara a ljudske žrtve su ogromne“, kazao je sinoć Blaščak za radikalni katolički provladin Radio Marija.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova, Konrad Šimanjski, izjavio je, medjutim, poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da vlada još nije donela odluku da li će se uopšte tražiti od Nemačke reparacije kojih se tadašnja komunistička vlada u Varšavi odrekla 1953. godine a sadašnja konzervativna desničarska poljska vlada tvrdi da to ne važi jer komunistčka Poljska kao satelit Sovjetskog Saveza nije bila suverena nezavisna država, te tako nije mogla slobodno da se odrekne reparacija već je to iznudjeno.

Do sada su se u poljskim medijima pominjale različite procene odštete za nemačka fašistička ratna razaranja i zločine, od najmanje 845 milijardi dolara do oko hijadu milijardi dolara, a za dva meseca koliko se o reparacijama raspravlja iz Varšave su sve češći glasovi da bi trebalo reparacije tražiti i od Rusije zato što je Crvena armija 17 dana nakon Hitlerovog Vermahta upala u istočne oblasti Poljske, okupirala ih i zemlju zajedno sa Nemačkom rasparčala.

U petak je poslanik vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jan Mošinjski pomenuo da Sovjetski Savez nije nikada isplatio 30 miliona rubalja koje je morao da isplati Poljskoj u zlatu na osnovu Mirovnog sporazuma iz Rige iz 1921. godine kojim su okončani Poljsko-ruski ratovi iz 1919. i 1920. godine i da bi to trebalo tražiti kao reparacije.

„Šanse su vam ravne nuli i od Nemačke i od Rusije“, prokomentarisao je šanse Poljske da sada više od sedam decenija od kraja Drugog svetskog rata dobije reparacije i odštetu bilo od Nemačke bilo od Rusije zamenik šefa Odbora za spoljnu politiku gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov, prenose poljski mediji.

Džabarov je za rusku agenciju RIA-Novosti upozorio da je Poljska nakon rata dobila nemačke teritorije Istočne Pruske i da bi prvo trebalo sa Nemačkom da se obračuna za to a po današnjoj  poljskoj logici, Rusija bi tako mogla od Poljske da traži ratne reparacije i odštetu za to što su  Poljaci upali u Rusiju 1612. godine ili od Francuske za napoleonske ratove 1812. godine.

Postavlja se pitanje kako proceniti živote 600.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli oslobadjajući Poljsku krajem Drugog svetskog rata dodao je Džabarov i upozorio da ta odšteta teško da uopšte može da se proceni i obračuna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.