U trendu

Poljska optuÅžuje EU za politiku dvostrukih standarda

VARÅ AVA – Poljska je danas optuÅžila Evropsku uniju da sprovodi politiku dvostrukih standarda zbog kritika Brisela povodom novog zakona o pravosuđu, kojim se dozvoljava otpuÅĄtanje sudija koje su kritične prema vladinim reformama pravosuđa.

Dan nakon ÅĄto je Evropska komisija saopÅĄtila da je „veoma zabrinuta“ zbog stanja vladavine prava u Poljskoj, zamenik ministra inostranih poslova Poljske Pavel Jablonski je taj stav ocenio kao „vrlo ozbiljnu nedoslednost“.

Njegova ocena se odnosi na preporuku Evropske komisije s kraja 2017. godine, u kojoj je izvrÅĄno telo EU pozvalo poljske vlasti da se „uzdrÅže od akcija i saopÅĄtenja koji bi mogli da dalje potkopaju legitimitet Vrhovnog suda, ostalih sudova i sudija, pojedinačno ili kolektivno, ili pravosuđe u celini“.

Evropska komisija zatraÅžila je juče od najviÅĄeg suda EU da „zamrzne“ novi poljski zakon kojim se dozvoljava otpuÅĄtanje sudija koji su kritični prema vladinim reformama pravosuđa.

Zakon je u četvrtak usvojen u donjem domu poljskog parlamenta, u kojem većinu čine poslanici evroskeptične vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), koja se razilazi sa EU po velikom broju pitanja od kada je doÅĄla na vlast 2015. godine, prenosi Rojters.

Prethodno je gornji dom, Senat, u kojem dominira opozicija, odbacio predlog novog zakona koji bi omogućio da sudije koje kritikuju vladine reforme budu „disciplinovane“.

Evropska komisija, telo koje ÅĄtiti zakonodavstvo EU koje ima preimućstvo nad zakonima zemalja članica, saopÅĄtila je da je nekoliko puta upozorila VarÅĄavu da se novim zakonom krÅĄi nezavisnost pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.