U trendu

Poljska popušta, primiće više izbeglica

Poljska premijerka Eva Kopač izjavila je danas da je Poljska spremna da primi više od 2.200 izbeglica koliko je dobrovoljno pristala da preuzme, ali da kvote za preraspodelu izbeglica moraju da budu samo deo šireg plana Evropske unije za rešavanje izbegličke krize.

„Poljska je u stanju da primi više od 2.000 izbeglica kao solidarnost sa Evropskom unijom. Ne možemo da okrećemo glavu od evropskih partnera, od drame ljudi i od problema naših suseda. Poljska je podržavala i podržava evropsku solidarnost“, kazala je danas poljska premijerka.

Eva Kopač upozorila je, međutim, da kvote po kojima bi se preraspodeljivale solidarno izbeglice po celoj Evropskoj uniji moraju da budu samo deo jednog šireg plana za rešavanje izbegličke krize.

Poljska premijerka je takođe upozorila da Poljska zadržava sebi puno pravo da njene službe provere izbeglice kako u Poljsku ne bi prošli teroristi i ekonomski imigrant. 

„Moramo jasno da kažemo Poljska ne može sebi da dopusti da prima ekonomske imigrante. Poljska je spremna da pomaže izbeglicama, što znači ljudima čiji život i zdravlje su ugroženi“, rekla je premijerka danas u vanrednom obraćanju medijima.

Današnje neočekivano saopštenje Eve Kopač znači popuštanje Poljske od čvrstog stava da odbija obavezujuće kvote, koji je koliko danas ponovio predsednik Poljske Andžej Duda a uoči sutrašnjeg zvaničnog objavljivanja plana o novoj preraspodeli još 120.000 izbeglica iz članica EU koje su ponele najveće breme i više nisu u stanju da se nose sa imigrantskim talasom, pre svega Grčka i Italija.

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina demantovao je danas da Nemačka, Francuska i drugi evropski partneri vrše pritisak na Poljsku da prihvati kvote i više izbeglica, a upozorio je Poljake da bi Poljska, da su u nju pohrlile masovno izbeglice iz Ukrajine takođe morala da traži od ostalih u EU da joj pomognu.

„U Poljskoj je moglo da izgleda isto tako, da je u Ukrajini izbio pravi rat. Da li bi Poljska tada ne sebe preuzela celu odgovornost? Ne. Molili bismo sve evropske zemlje za podršku, pomoć, solidarnost“, rekao je Shetina.

On je kazao da će se u petak u Pragu sresti ministri spoljnih poslova Višegradske grupe sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnamjerom da razgovaraju o izbegličkoj krizi.

Članice V4 – Poljska, Češka, Slovačka i Madjarska – odlučno su do sada odbijale da primaju izbeglice po kvotama koje bi im odredila Evropska unija a Slovačka insistira da primi isključivo 200 hrišćana iz Sirije, nikako muslimane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.