U trendu

Poljska traži objašnjenje Nemačke zbog satiričnog prikaza Kačinjskog

Šef poljske diplomatijie Vitold Vaščikovski izjavio je danas da će tražiti od nemačkih vlasti zvanično objašnjenje, jer su se satiričari nedavno na karnevalu u Diseldorfu rugali lideru vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslavu Kačinjskom kada su na jednom od karnevalskih vozila prikazali uplakanu, prebijenu Poljsku pod njegovom čizmom.

„Diplomatskim putem pitaćemo naše partnere u Nemačkoj čemu služe takvi ekscesi. Način će biti delikatan kako ne bi gazili umetničku ni slobodu govora. Medjutim, želimo da skrenemo pažnju da je to nipodaštavanje Poljaka i poljskih političara“, kazao je Vaščikovski poljskom javnom radiju.

Svake godine na kraju tradicionalnog zimskog karnevala u Diseldorfu prolazi povorka satiričnih platformi na kojima preko velikih karikatura lutaka svojih i svetskih političara autori komentarišu zbivanja u Nemačkoj i svetu.

Ove godine u povorci je salve smeha izazvala velika smešna lutka bivšeg poljskog premijera, lidera odnedavno vladajuće stranke Pravo i Pravda u generalskoj uniformi, sa naočarima kakve je nosio general i bivši predsednik komunističke Poljske Vojćeh Jaruzelski, kako gazi glavu uplakane, očigledno tučene žene na čijoj haljini piše Poljska a uz nju je ružičasti radio aparat sa nazivom poljskog katoličkog radija Marija.

U Diseldorfu su se, medjutim, narugali ove godine i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je prikazana kako se davi kao izbeglice u pokušaju da dopru do azila u Evropi, turskom predsedniku Tajipu Erdoganu koji nazdravlja sa „halifom“ Islamske države čašama sa napisom Kurdi ili kandidatu za američkog predsednika Donaldu Trampu koji vrišti na mali Kip Slobode „da fašizam ponovo postane veliki“.

Jaroslav Kačinjski i njegov pokojni brat blizanac, predsednik Poljske Leh Kačinjski već su u prvom mandatu vlade konzervativaca od 2005. do 2007. godine izazvali skandal kada su od Nemačke tražili da se zvanično pravda kako to da se jedan privatni berlinski satirični list usudio da ih uporedi sa krompirom, a listu je pretilo da ga krivično gone po poljskim zakonima za uvredu šefa države.

Poljski nedeljnici bliski vladi, zbog zapadnih kritika načina na koji su konzervativci i vlada premijerke Beate Šidlo započeli reforme po dolasku na vlast početkom novembra u više brojeva bez ikakve osude objavili su na naslovnim stranama fotomontaže Angele Merkel i drugih nemačkih i evropskih zvaničnika kao Hitlera i u nacističkim uniformama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.