U trendu

Poljska traži od EU da vrati carine na žitarice iz Ukrajine

Poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik najavio je da će Varšava tražiti od Evropske komisije da se vrate carine na žitarice iz Ukrajine koje, umesto da prođu u tranzitu kroz Poljsku i budu izvezene u zemlje Afrike i Azije, dospevaju u velikoj meri na tržišta članica Evropske unije.

„Nastojaćemo da što brže izvezemo iz Poljske što veću količinu žitarica iz Ukrajine. Vlada će zatražiti od Evropske komisije posebne mere zaštite na poljsko-ukrajinskoj granici. Biće i stroge fitosanitarne kontrole. Roba iz Ukrajine biće puštena tek kada se proveri da nema nikakve opasnosti“, kazao je noćas Kovalčik posle završetka pregovora sa ratarima, odnosno druge runde okruglog stola o  njihovim problemima zbog ukrajinskih žitarica.

Poljska vlada uz zahtev da se obnove carine a na uvoz još plaća i kaucija jednaka razlici izmedju ukrajinske i poljske cene dok se roba ne izveze stvoriće i mogućnost da se ukrajinske žitarice koje sada zauzimaju silose u Poljskoj izvezu kao humanitarna pomoć a takođe da se za njih potraže nova tržišta.

„Prevoz žitarica imaće prioritet u transportu i logistici, kao što je tokom zime imao ugalj“, kazao je Kovalčik, javio je danas Poljski radio.

Zahvaljujući tim obećanjima poljski poljoprivrednici, na čelu sa savezom Agrounija, odustali su od najavljenih protesta i blokada.

Pored poljskih, i poljoprivrednici u susednoj Češkoj, ali i drugi, bunili su se što zbog nižih cena u otkup idu žitarice iz Ukrajine a zbog uskog grla u poljskim lukama na Baltiku gde nema dovoljno kapaciteta za brzi pretovar u brodove takvih količina žitarica, za domaće ratare nema mesta.

„Smatram da je uspeh svako pa i najmanje rešenje za problem prehrambene bezbednosti. Ali neka se stranka Pravo i Pravda ne začudi ako se u aprilu obnove protesti“, kazao je, posle razgovora, lider Agrounije Mihal Kolodjejčak.

Ministar poljoprivrede obećao je takođe da će za kompenzacije gubitaka poljskih poljoprivrednika na tržištu žitarica i repice, vlada izdvojiti dve milijarde evra.

Poljsku inicijativu je podržala i Češka s tim da bi ipak trebalo da budu očuvani tzv. koridori solidarnosti kojima se izvoze ukrajinske žitarice ali da budu pojačane kontrole.

Češka Agrarna komora upozorila je na dodatni problem da se u Ukrajini koriste pesticidi koji su u EU zabranjeni.

„Ukrajinska pšenica nije završila u zemljama koje zavise od uvoza hrane već na evropskom tržištu a da ne odgovara merilima kvaliteta za evropsko tržište i nije se tražilo da ukrajinski ratari budu tako obzirni prema životnoj sredini kao što se traži od evropskih. Pošto poljoprivredne proizvode u EU ne uvoze
poljoprivrednici već trgovci nije se pomoglo ni ukrajinskim poljoprivrednicima koji su dobili samo neznatan deo cene“, kazao je za list Mlada fronta Dnes predsednik Agrarne komore Češke Jan Doležal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar