U trendu

Poljska traži više vremena od EU da reši pitanje blokade Ustavnog suda

Zamenik šefa poljske diplomatije zadužen za evropska pitanja Konrad Šimanjski poručio je danas Evropskoj komisiji da je nerealno da očekuje osetni pomak u rešavanju spora oko poljskog Ustavnog suda do ponedeljka 23. maja, jer je za dogovor vlasti i opozicije potrebno znatno više vremena a upozorio je da je neumesno govoriti o ultimatumu.

Evropska komisija upozorila je danas Poljsku da će ako do 23. maja ne vidi osetan pomak u rešavanju spora oko paralisanog Ustavnog suda, potpredsednik EK Frans Timermans podneti završni izveštaj a EU može da predje u drugu fazu procene funkcionisanja pravne države u Poljskoj, novog mehanizma koji je pokrenula u februaru a na čijem kraju može da stoji oduzimanje glasa Poljskoj u EU.

„Upozorio bih da se ne koristi termin ‘dala rok’ a još manje ultimatum’. Dinamiku proces konsultacija čiji cilj je plan koji bi otklonio sve sumnje o ustavnim problemima u Poljskoj odredjuje spremnost strana da se dogovore“, kazao je danas novinarima u Varšavi Šimanjski.

Nikakv bitni pomak i prekretnica ne može po rečima Šimanjskog da se očekuje do ponedeljka ako ništa drugo zato što promene u zakonima koje bi rešile pat u Ustavnom sudu mora da obavi poljski parlament.

„Razumem da ponedeljak može da bude nekakav pomoćni rok“, kazao je Šimanjski a po njegovim rečima i da EK podnese taj izveštaj o funkcionisanju pravne države on neće ubrzati rešavanje spora u Poljskoj.

„Nama je mišljenje EK poznato do najstinijih detalja i to što bi bilo objavljeno kao tekst nije nikakva kvalitativna promena. Spor iziskuje dobru volju svih zainteresovanih strana, imam na umu poljsku opoziciju i samo to će uticati na dinamiku procesa“, kazao je Šimanjski.

Ne samo EK već i Savet Evrope i njegova Venecijanska komisija i američka administracija zabrinuti su zbog spora vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda i Ustavnog suda i novog zakona koji je Ustavni sud označio za neustavan ali vlada insistira da Ustavni sud mora da se njime rukovodi.

Paralisani Ustavni sud znači da je onemogućena i ocena ustavnosti svih daljih zakona koje su vladajući poljski konzervativci usvojili od dolaska na vlast u novembru prošle godine a koji bi mogli da predstavljaju pretnju po pravnu državu i demokratiju, kao što je novi zakon koji je javni tv i raio servis i novinsku agenciju PAP pretvorio u vladine medije ili zakon kojim je uvedena politizacija državne uprave i u njoj obavljene masovne čistke rukovodećih činovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.