najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Poljski ministar pravde ne odustaje od izručenja Romana Polanskog SAD

Poljski ministar pravde i glavni tužilac Zbignjev Žobro nije odustao od pokušaja da izruči slavnog režisera Roman Polanskog SAD gde je optužen za silovanje maloletnice i žaliće se Najvišem sudu Poljske na presudu nadležnog suda u Krakovu koji je ocenio da je izručenje režisera nedopustivo.

„Krakovski sud odlučio je da ne izruči Romana Polanskog u SAD, a on je optužen i krivično ga gone za okrutan zločin nad detetom, za silovanje deteta. Odlučio sam da se žalim Najvišem sudu na tu presudu“, kazao je danas ministar Žobro poljskom državnom radiju.

Ministar je upozorio da ne mogu da važe različiti aršini za obične gradjane i za izuzetne umetnike, što Polanski po njegovoj oceni i jeste.

„Da je u pitanju prosečni gospodin Kovalski, učitelj, lekar, majstor, moler, uveren sam da bi već davno bio izručen. A Polanskog brani krem društva i neki liberalni mediji. Da li to znači da izuzetni umetnik sme da siluje i vrši druge okrutne zločine, a obični Kovalski treba da bude surovo kažnjen? Smatram da zakon mora da važi za sve“, rekao je Žobro.

Sud u Krakovu odbio je definitivno krajem oktobra prošle godine da izruči Polanskog koji ima poljsko i francusko državljanstvo, SAD koje ga krivično gone po celom svetu zbog silovanja tada 13-godišnje Samante Gejli u Holivudu pre gotovo četiri decenije 1977. godine.

Sud je uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično delo bilo zastarelo, da je režiser proveo već deo kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, takodje i tri meseca u švajcarskom zatvoru, a kasnije 10 meseci u kućom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti, što je i Švajcarska kao i Poljska odbila.

Presudi da se odbije izručenje pomoglo je i to što ni sama žrtva više ne traži da se Polanski kazni, jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Poljsko tužilaštvo nije iskoristilo zakonski rok da se žali na tu presudu, tako da je novom ministru pravde i generalnom tužiocu ostao sada kao jedina šansa Najviši sud i kasaciona žalba.

Roman Polanski dolazio je u Poljsku decenijama inkognito, plašeći se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih jevreja u Varšavi i američke vlasti su odmah zatražile da bude uhapšen i izručen, što je odbila tadašnja poljska vlada liberalne Gradjanske platforme koja je već pola godine u opoziciji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike