U trendu

Poljski nacionalisti slavili Hitlera i pozivali na ubistvo Donalda Tuska

Poljski radikalni nacionalisti iz udruženja Ponos i modernost, pored toga što su prošle godine u šumama Šlezije na jugu Poljske slavili Hitlerov rodjendan na jednom od koncerata koje je poljska televizija TVN24 snimila skrivenom kamerom, pozivali su i na ubistvo predsednika Evropskog saveta, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

„Odlučili smo da u našoj reportaži ne prikažemo taj deo. Sve smo snimili, svedoci su naši novinari. Te reči su upućene sa scene. Znamo ko je to rekao, precizno smo identifikovali. TVN saradjuje sa tužilaštvom i predaćemo istrazi snimak“, kazao je portal Virtualna Poljska, Bertold Kitel, jedan od dvojice autora emisije „Poljski neonacisti“.

Emisija „Poljski neonacisti“, koju su dvojica istraživačkih novinara te privatne poljske televizije snimili zahvaljujući tome što su prvo zadobili poverenje radikalnih nacionalista a onda na proslavu Hitlerovog rodjendana i neonacističke koncerte prošvercovali kamere, prikazana je prošle subote i odjeknula je zbog otvorenog veličanja fašizma i Hitlera u Poljskoj kao bomba.

Policija je već u nedelju obavila pretres u kući lidera udruženja i još dvojice članova u Vodjislavu Šlonskom na jugo-zapadu Poljske, zaplenila fašističke propagandne materijale, nacističke simbole, oružje i municiju a danas je uhapsila još dvoje članova te grupe.

Zamenik ministra pravde Patrik Jaki podneo je zahtev da se dalji rad tog udruženja, koje se predstavljalo kao patriotsko i učestvovalo je i u legalnim marševima nacionalista, pre svega na Maršu nezavisnosti 11. novembra u Varšavi koji kao manifestaciju rodoljublja podržava i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, zabrani.

Oštro je neonaciste prerušene u rodoljube osudio premijer Mateuš Moravjecki i kazao je da takve organizacije koje slave nemački fašizam moraju da budu zabranjene a mladi ljudi koji se tako angažuju moraju da budu kažnjeni.

Premijer je zahvalio privatnoj televiziji TVN, koju inače vladajući konzervativci optužuju da navija za opoziciju, što se njeni novinari angažuju da udju u trag takvim pojavama i izgredima.

„Ne možemo da dopustimo da takve organizacije postoje u Poljskoj. To su antipoljske organizacije. Ukoliko neko slavi Adolfa Hitlera, čoveka koji je odgovoran za genocid Poljaka i drugih naroda, pre svega jevrejskog naroda, njemu nema mesta u poljskom društvu“, kazao je u Davosu predsednik Poljske Andžej Duda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.