U trendu

Poljski nedeljnik osvanuo sa Angelom Merkel u uniformi Hitlerovog Vermahta

Poljski desničarski nedeljnik Gazeta polska codjenje ponovo je na naslovnoj strani obukao nemačku kancelarku Angelu Merkel, predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i evrokomesara Gintera Etingera u fašističke uniforme, kao odgovor na zabrinutost Evropske komisije za stanje pravne države u Poljskoj i slobodu medija nakon nedavnog dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast.
Na fotomontaži na naslovnoj strani današnjeg broja poljskog nedeljnika nemačka kancelarka, Nemac šef EP i nemački evrokomesar u fašističkim uniformama zajedno sa nemačkim vojnikom iz Drugog svetskog rata uklanjaju graničnu rampu Poljske, a preko fotografije je veliki napis „Nemci ponovo napadaju Poljsku“.

Evropska komisija zakazala je za 13. januar uvodnu raspravu o pretnjama po pravnu državu Poljskoj nakon što su konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog prvo, uprkos protestima desetina hiljada Poljaka na ulicama, opozicije i stručnih pravosudnih udruženja, reformisali Ustavni sud koji je sada paralisan a zatim po hitnoj proceduri, takodje noću, izmenili zakon o javnom tv servisu TVP, Poljskom radiju i agenciji PAP tako da javni mediji predju direktno pod kontrolu ministra državnog trezora.

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel promene u Poljskoj po uzoru na Madjarsku premijera Viktora Orbana ne komentariše, šef EP Martin Šulc prvi je upozorio da u izmenama zakona, koje zahvaljujući komotnoj većini u oba doma gura Pravo i Pravda, ima elemenata državnog udara.

Evrokomesar Ginter Etinger izjavio je nemačkim medijima ovog vikenda da je možda vreme da Evropska unija protiv Poljske pokrene novi mehanizam koji joj od 2014. godine omogućava u krajnjem slučaju čak da oduzme i pravo glasa u EU zemlji članici u kojoj je sistematski ugrožena pravna država kao temeljna vrednost EU.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski ni ministar pravde Zbignjev Žobro još nisu odgovorili na dva pisma, povodom Ustavnog suda i gušenja nezavisnosti javnih medija, u kojima je Evropska komisija zatražila od Varšave zvanično objašnjenje reformi i apelovala da ih Varšava ne sprovodi, dok se ne razjasne kontroverze oko njih.

„Izabrani su nemački političari, to je očigledno ali to je preterivanje. Recimo, izbor nemačke kancelarke Angele Merkel koja ne komentariše dešavanja u Poljskoj, upravo suprotno. Imamo dobre odnose sa Nemačkom, privrednu simbiozu i puno zajedničkog u politici“, osudio je danas naslovnu stranu poljskog nedeljnika ministar Vaščikovski.

Gazeta polska codjenje bliska konzervativcima Jaroslava Kačinjskog pokrenula je takodje akciju medju čitaocima da pišu evropskim zvaničnicima mejlove i pisma kako je u Poljskoj demokratija dobro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.