U trendu

Poljski parlament odbacio zabranu abortusa

Poljski parlament sa desničarskom većinom odbacio je danas nacrt zakona koji predviđa gotovo potpunu zabranu abortusa nakon što su žene organizovale masovne proteste širom zemlje, javlja AFP.

Desničarski i liberalni parlamentarci u 450-članom Donjem domu parlamenta udružili su snage i glasali sa 352 za i 58 glasova protiv spornog nacrta zakona, dok ih je 18 bilo uzdržano.

Komitet poljskog parlamenta za pravosuđe i ljudska prava odbacio je u sredu taj zakonski predlog i pozvao većinski desničarski parlament da učini to isto nakon masovnih protesta žena.

Vladajuća desničarska Partija zakona i pravde (PiS) koja kontroliše parlament, u principu je za zabranu abortusa, ali su njeni lideri svesni da većina Poljaka podržava postojeći zakon koji dozvoljava abortus u određenim slučajevima, navodi francuska agencija.

„PiS se povukao jer se plaši velikog broja žena koje su izašle na ulice da protestuju“, izjavila je juče liberalna poslanica i bivša premijerka Eva Kopač nakon glasanja komiteta.

Na desetine hiljada žena obučenih u crno protestovale su širom Poljske u ponedeljak protiv predložene zabrane abortusa, u zemlji čiji postojeći zakon o tom pitanju je već jedan od najrestriktivnijih u Evropi, a pojedine učesnice su nosile transparente na kojima je pisalo „Vlada nije kao trudnoća – može se prekinuti“.

Vladajuća partija je predložila nacrt zakona kojim bi prekid trudnoće bio dozvoljen samo ako je život majke u opasnosti, a maksimalna kazna zatvora za lekare koji izvode abortus bila bi povećana sa dve na pet godina.

Uticajna Katolička crkva u Poljskoj odobrila je inicijativu za predlaganje novog zakona ranije ove godine, mada su se biskupi od tada usprotivili stavljanju žena iza rešetaka.

Usvojen 1993, zakon koji je trenutno na snazi zabranjuje svaki prekid trudnoće ukoliko nije posledica silovanja ili incesta, ukoliko nije ugroženo zdravlje majke ili fetus nije ozbiljno deformisan.

Prošlomesečna anketa je pokazala da 74 odsto Poljaka želi da se zadrži postojeći zakon, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.