U trendu

Poljski PiS, italjanska Liga i Voks zajedno u EP

VARŠAVA – Vladajuća poljska nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) spremna je za razgovor o savezu u Evropskom parlamentu sa italijanskom partijom Liga i španskom strankom Voks, izjavio je danas premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini, koji vodi partiju Liga, pokušava da formira blok istomišljenika koji bi se sastojao od anti-imigracionih stranaka, ali to ometa sukobljavanje nacionalnih interesa, preneo je Rojters.

Moravjecki je, međutim,odbacio saradnju s francuskom strankom Nacionalno okupljanje Marin le Pen.

„Mi smo fleksibilni, ali isključujemo savez s bilo kojom
frakcijom koja bi kao članicu uključivala francuski nacionalni front“, rekao je Moravjecki, očigledno, kako navodi agencija, misleći na stranku Marin le Pen.

Veliki broj evropskih nacionalističkih suverenističkih partija deli zajedničke ciljeve kao što su povratak ovlašćenja zemljama članicama EU i zaustavljanje daljih migracija, ali često imaju veoma različitu ekonomsku i socijalnu politiku, što čini teškim stvaranje koherentne grupe u Evropskom parlamentu.

Navodi se da PiS i Liga imaju različite stavove o tome kako se suprotstaviti imigracijama, kao i da postoji neslaganje o ekonomskim gledištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.