Poljski predsednik optužio Rusiju da uvežbava masovni sukob sa NATO

Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je danas Rusiju da uvežbava masovni potpuni sukob sa NATO, i rekao da je njena nepredvidiva politika pretnja po Poljsku, susede Rusije i medjunarodnu zajednicu.

„Imam na umu pre svega nepredvidivost politike Ruske Federacije. Rusija pokazuje da je spremna da posegne za vojnom silom da postigne svoje ciljeve i pritom svesno krši medjunarodno pravo, što je u Evropi bilo nečuveno od kraja Drugog svetskog rata“, izjavio je Duda na redovnom godišnjem savetovanju rukovodstva poljskog Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Poljske.

Duda, vrhovni komandant poljskih oružanih snaga, upozorio je da takva politika Rusije predstavlja pretnju po Poljsku, sve susede Rusije i po medjunarodnu zajednicu.

„Pored toga, što su pokazali prošlogodišnji manevri ‘Zapad 2017’, Rusija uvežbava potpuni sukob sa NATO, čija arena bi trebalo da bude Poljska, ali i baltičke republike. To od nas iziskuje da preduzmemo konkretne aktivnosti da ojačamo naš potencijal odbrane“, kazao je poljski predsednik.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izjavio je na savetovanju da su jačanje armije i bezbednost prioritet Vlade Mateuša Moravjeckog.

„Nastojimo da povećamo prisustvo savezničke vojske u Poljskoj. Na sastanku u formatu B9, takozvane Devetorke iz Bukurešta – devet zemalja istočnog krila NATO, dobili smo podršku da se u Poljskoj razmesti još jedna komanda NATO, u okviru reforme sistema komandovanja Severnoatlantskog saveza“, kazao je Blaščak, a preneo informativni portal Onet.pl.

Blaščak je takodje rekao da se sprema premeštanje dela poljskih oružanih snaga sa zapada Poljske na istok, ka granicama sa Rusijom i Belorusijom.

„Moj cilj je formiranje jedne nove divizije profesionalne vojske u istočnoj Poljskoj“, kazao je Blaščak.

(Beta)

1 komentar
  1. Vera

    Ponekad se pitam ko ovde nije normalan….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike