U trendu

Poljski premijer negira da je optužio Jevreje za učešće u Holokaustu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nije na forumu o bezbednosti u Minhenu negirao Holokaust niti je krivio jevrejske žrtve za bilo kakvu odgovornost za nemačke zločine već je pozvao na širu debatu o zločinima nad Jevrejima bez obzira na narodnost onog ko ih je počinio, učestvovao u njima ili im je doprineo, saopštila je noćas poljska vlada.

„Reči premijera treba tumačiti kao poziv na širu debatu o zločinima nad Jevrejima, u skladu sa činjenicama i bez obzira na narodnost onog ko ih je izvršio, učestvovao u konkretnom slučaju u njima ili im je doprineo. Svaki slučaj mora da se ocenjuje individualno i nijedan individualni čin ne može da prenositi teret odgovornosti na cele pobijene ili okupirane narode“, saopštila je kancelarija poljskog premijera.

Samo što je malo utihnuo oštar spor izmedju Poljske s jedne i Izraela, SAD i jevrejskih organizacija u svetu sa druge strane oko izmena poljskih zakona po kojima će se novčano i zatvorom do tri godine kažnjavati pripisivanje Poljskoj kao državi i Poljacima kao narodu nemačkih ratnih zločina i suačesništva u Holokaustu, Moravjecki ga je juče tumačeći u Minhenu zakonske izmene nehotice još zaoštrio.

Moravjecki je na pitanje američkog novinara da li bi po tom poljskom zakonu bio kažnjen zatvorom kada bi preneo sećanja svoje jevrejske majke čiji veći deo porodice je stradao u Holokaustu, jer su ih nemačkim okupacionim vlastima prijavili Poljaci, odgovorio da naravno ne bi.

„Neizmerno je važno da se razume da naravno to neće biti kažnjivo, neće se na to gledati kao prestup ako neko kaže da je bilo poljskih počinilaca. Tako kao što je bilo jevrejskih počinilaca, ruskih ili ukrajinskih, ne samo nemačkih“, odgovorio je novinaru Moravjecki.

U Izraelu je na nož dočekana ta izjava kao negiranje Holokausta i čisti antisemitizam da se za Holokaust optužuju i sami Jevreji.

„Reči poljskog premijera ovde u Minhenu su sramne. Postoji problem nerazumevanja istorije  i nedostatka osećaja za tragediju našeg naroda“, reagovao je izraelski premijer Benjamin  Netanjahu, najavivši da će uskoro razgovarati s Moravjeckim, preneli su izraelski mediji.

Kancelarija poljskog premijera noćas je osudila kao klevetu protiv koje se mora boriti sve pokušaje da se uopšte porede razni zločini Nemaca i naroda žrtava, pre svega Jevreja.

„Klevete su istovremeno svi pokušaji da se uporede ili pomešaju nemački organizatori i počinioci zločina sa narodima žrtava, posebno jevrejskog, romskog i poljskog naroda koji su bili žrtve stravičnih progona i ubijanja od strane Nemaca“, stoji u saopštenju portparolke Moravjeckog Joane Kopćinjske.

Hitno izvinjenje za apsurdne i uvredljive reči Moravjeckog u Minhenu zatražio je od poljske vlade Svetski jevrejski kongres, javljaju danas poljski mediji.

„Uključivanje Jevreja medju krivce za te neshvatljive zločine i prebacivanje krivice na žrtve umesto na ubice, to je parodija koja će nas povući natrag u neke od najmračnijih momenata čovečanstva“, poručio je šef Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Loder.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.