U trendu

Polu Rusesabagini odobreno prebacivanje u SAD iz ruandskog zatvora

KIGALI – Polu Rusesabagini, koji služi 25-godišnju kaznu zatvora, i koji je u holivudskom filmu „Hotel Ruanda“ prikazan kao heroj, danas je preinačena kazna i biće prebačen u SAD letom preko Dohe.

Rusesabagina je osuđen u septembru 2021. zbog veza sa organizacijom koja se protivi vladavini predsednika Ruande Pola Kagamea, a Rusesabagina je negirao sve optužbe i odbio da učestvuje u suđenju koje su on i njegove pristalice nazvali političkim lažiranjem, prenosi Rojters.

Oslabađanje Rusesabagine usledilo je, kako se navodi, nakon intenzivne diplomatskih poteza Sjedinjenih Država, gde Rusesabagina ima pravo na stalni boravak.

Vašington ga je označio kao „nepravedno pritvorenog“, delom zbog, kako je ranije saopšteno, nedostatka zagarantovanog pravičnog suđenja.

Oslobađanje bivšeg hotelijera Rusesabagine moglo bi pomoći da se smanje napetosti između Ruande i SAD.

SAD su više puta pozivale Ruandu da prestane sa podrškom oružanoj grupi M23 i da povuče svoje trupe iz susednog Konga.

„Ako mi bude odobreno pomilovanje i puštanje na slobodu, u potpunosti razumem da ću ostatak života u Sjedinjenim Američkim Državama provesti u tihom razmišljanju“, napisao je Rusesabagina u pismu Kagameu od 14. oktobra u kojem traži pomilovanje.

Ranije ovog meseca, predsednik Ruande Pol Kagame rekao je da je bilo razgovora o „rešavanju“ sudbine Rusesabagine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar