U trendu

Pomoć EU u gašenju pozara širom Mediterana i na Z. Balkana

BRISEL – EU je kroz Mehanizam civilne zaštite mobilisala podršuku zemlljma Mediterana i Zapadnog Balkna koje su zahvaćene šumskim požarima.

U Evropskoj komisiji naglasavaju da su dva vatrogasna aviona ”kanader” iz Francuske poslata u pogođena područja Italije, dok je Kipar dva vatrogasna aviona uputio u Grčku zajedno sa vatrogasnim timom za podršku operacijama na terenu.

Dva helikoptera za podršku operacijama u Albaniji biće upućena iz Češke i Holandije dok Slovenija šalje tim od 45 vatrogasaca u Severnu Makedoniju.

Ova pomoć dolazi povrh već postojećih opracije za gašenje požara u Turskoj i na Sardniji koje korrdiniše EU.

Istovremeno, sateliti EU za upravljanje vanrednim situacijama iz sistema ”Kopernikus” pružaju dodatnu podršku hitnim službama za koordinaciju operacija na terenu.

„Radimo danonoćno kako bismo poslali pomoć dok požari besne širom Evrope. Zahvaljujem Kipru, Češkoj, Francuskoj, Sloveniji i Holandiji na brzom raspoređivanju vatrogasnih aviona, helikoptera i tima vatrogasaca za podršku u zemlje koje su jako pogođene šumskim požarima. Ovo je odličan primer solidarnosti EU -a u trenucima potrebe”, navode u Evropskoj komsiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.