U trendu

Pomoć Srbiji da vrate ilegalne migrante

BUDIMPEŠTA – Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Budimpešti da raste broj zahteva migranata za azilom u Austriji i da će Srbija dobiti pomoć da vrati ilegalne migrante u zemlje porekla.

Dodao je da Austriju to pitanje pođednako pogađa kao i ostale dve zemlje, uprkos tome što nema spoljne granice EU.

„Primili smo 70.000 zahteva migranata iz Indije, Pakistana i Bangladeša, a već pružamo utočište za 80.000 Ukrajinaca. Ovo je jako važno bezbednostno i pitanje stabinosti u našem društvu. Zato treba da učinimo zajednički sve što možemo da bismo zaustavili ilegalnu migraciju“, rekao je Nehamer.

Zajključio je da zato tri zemlje treba da nastupe zajedno u oblasti migracione politike i naglasio da Austrija u tome već sarađuje sa Srbijom i Mađarskom.

„Već imamo zajedničke policijske pratrole koje rade na suzbijanju kriminala u koji spada i krijumčarenje ljudi, a imamo dugu saradnju sa srpskom i mađarskom policijom koja se može okarakterisati kao puna međusobnog poverenja“, rekao je austrijkim kancelar.

Dodoa je da će rezultati današnje konferencije biti proširenjej policijske saradnje, da će ona biti proširena na predstojećim sastancima o tehničkim pitanjima, nakon čega će uslediti politička konferencija u Beogradu.

„Tehnička saradnja će doneti podršku Srbiji da direktno vrati ilegalne migrante u zemlje porekla, tako da se taj pritisak migranata smanji već u Srbiji. Time se smanjuje i pritisak na granici Srbije i Makedonije, a Austrija će obema zemljama obezbediti tehničku pomoć“, istakao je Nehamer.

Dodao je da će to smanjiti migracioni pritisak koji sada raste i naveo da je veliki značaj ove konferencije upravo radi kontrole priliva stranaca.

Nehamer je naglasio da će zato za Austriju biti važno da tri zemlje međusobno usaglase vizne politike, jer raste broj zahteva migranata za azilom u Austriji koji stižu kroz Srbiju i Mađarsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.