U trendu

Pompeo: Grčka stub stabilnosti Balkana i važan saveznik NATO

VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Majk Pompeo istakao je da je Grčka stub stabilnosti u istočnom Mediteranu, kao i na Balkanu, i važan saveznik NATO, prenosi grčki list Katimerini.

Pompeo je to rekao nakon susreta sa novim ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, koji mu je u razgovoru preneo da Grčka traži „čistu liniju komunikacije“ između Atine i Vašingtona, a zbog problema koji se pojavljaju sa Turskom.

„Mi svi znamo da su bliske veze između Grčke i SAD dugovečne, ali je veoma važno da se saradnja produbi i proširi“, rekao je Dendias, pozivajući Pompea da prisustvuje strateškom dijalogu u Atini koji će biti održan narednih meseci.

Pompeo i Dendias takođe su razgovarali o regionalnim energetskim tokovima i trilateralnoj saradnji između Grčke, Izraela i Kipra, koju podržava SAD.

Najvažniji problem za Vašington je, kako prenosi Katimerini, proširenje Sporazuma o uzajamnoj odbrani (Mutual Defence Cooperation Agreement) između dve zemlje.

Dendias se tokom boravka u SAD takođe sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednikaDonalda Trampa, Džonom Boltonom, demokratskim senatorom Bobom Menendezom i predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.