U trendu

Pompeo: Keri podriva američku spoljnu politiku

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je svog prethodnika Džona Kerija da „aktivno podriva“ spoljnu politiku SAD sastajući se sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Zarifom.

Pompeo je, na konferenciji za štampu, neuobičajeno neuvijenim i oštrim rečnikom, ocenio Kerijeve sastanke sa Zarifom kao „neprikladne i nezabeležene“, odnosno „više nego nepristojne“.

On je reagovao dan pošto je predsednik SAD Donald Tramp optužio Kerija da je imao „ilegalne sastanke sa veoma neprijateljskim iranskim režimom“, podseća AP.

Pompeo je rekao da bi „zakonske definicije prepustio drugima“, ali je napao Kerija što kontaktira sa „najvećim svetskim sponzorom terora“ i što je Irancima „rekao da sačekaju da ova administracija ode“.

„Nećete naći sličan slučaj u američkoj istoriji i Keri ne bi smeo da se angažuje u takvoj vrsti ponašanja. To nije u skladu sa onim što je spoljna politika SAD, kako je definiše ovaj predsednik“, rekao je uzrujani Pompeo.

Keri je, u intervjuu za „Foks njuz“, izjavio da se, od okončanja svog mandata državnog sekretara, u januaru 2017, sa šefom Zarifom sastao „tri ili četiri puta“.

On je, takođe, optužio Trampovu administraciju da sledi politiku promene režima u Teheranu.

Trampova administracija je odlučula da povuče SAD iza nuklearnog sporazuma koji je Keri ispregovarao sa Iranom 2015. godine, a koji je potpisalo šest država, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.