U trendu

Pompeo kritikovao Kinu, Iran zbog odgovora na epidemiju virusa korona

Državni sekretar SAD Majk Pompeo kritikovao je danas Kinu i Iran zbog njihovog odgovora na epidemiju virusa korona, optuživši dve vlade za cenzuru i pokušaj prikrivanja ozbiljnosti širenja te zaraze.

On je napao Peking zbog izbacivanja troje novinara lista Vol Strit Džornal, i rekao da je sloboda medija potrebna da se osigura da su tačne informacije o virusu dostupne javnosti i medicinskom osoblju.

Pompeo je takodje rekao da iranske vlasti moraju da kažu istinu o virusu uz znake da bi epidemija u toj zemlji mogla da bude mnogo rasprostranjenija nego što se zvanično priznaje.

„Proterivanje novinara još jednom pokazuje vladino ophodjenje koje je dovelo do Sarsa i sada virusa korona, odnosno cenzuru. To može da ima smrtonosne posledice“, rekao je Pompeo u osvrtu na Kinu.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu rekao da bi kineski zvaničnici i druge zemlje bili mnogo bolje pripremljeni da se suče sa izazovom da je Kina dozvolila svojim i stranim novinarima i lekarskom osoblju da govore i istražuju slobodno.

O Iranu koji sada ima drugi najviši broj zaraženih virusom korona posle Kine i gde su zvaničnici ranije danas izjavili da je šef državnog štaba za borbu protiv virusa testiran pozitivno, Pompeo je rekao da su SAD jako zabrinute zbog toga što je vlada možda prikrila vitalne detalje o epidemiji.

„Sve zemlje, uključujući Iran treba da kažu istinu o korona virusu i saradjuju sa medjunarodnim organizacijama za pomoć“, rekao je Pompeo.

Od virusa koji se pojavio u Kini za sada je zaraženo više od 80.000 ljudi a umrlo je više od 2.500, uglavnom u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.