U trendu

Pompeo pritiska Tursku da oslobodi američkog sveštenika

SINGAPUR/KUALA LUMPUR – Američki državni sekretar Majk Pompeo izvršio je danas pritisak na Tursku da pusti iz pritvora američkog sveštenika Enrua Bransona i poručio da će tražiti oslobađanje još nekoliko lokalnih službenika diplomatskih misija SAD u Turskoj.

Samo dva dana nakon što je administracija Donalda Trampa uvela sankcije turskim ministrima pravde i unutrašnjih poslova zbog njihove navodne umešanosti u hapšenje Bransona, Pompeo se sastao s šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama konferencije o bezbednosti Asocijacije nacija jugoistočne Azije u Singapuru.

Kako je prethodno saopštio Stejt department, Pompeo i Čavušoglu su se saglasili da nastave da pokušavaju da reše probleme između dve zemlje.

„Razgovarali su o brojnim problemima. Složili su se oko toga da će nastaviti da pokušavaju da reše probleme između naše dve države“, navodi se u saopštenju.

Pompeo je novinarima, pre nego što se ukracao na let iz Kuala Lumpura za Singapur, rekao da su „Turci upozoreni da je vreme isteklo i da je vreme da se vrati sveštenik Branson“ dodajući da se nada da će Turska to „videti onako kao što jeste: demonstracija da smo veoma ozbiljni“.

„Mi ovo smatramo jednim od mnogih problema koje imamo s Turcima“, rekao je Pompeo.

On nije obrazložio na šta misli, ali AP napominje da su Vašington i Ankara u sukobu zbog niza pitanja, koja uključuju zadržavanje u pritvoru u Turskoj troje turskih službenika u konzulatu SAD u Istanbulu, kao i vojnu aktivnost u severnoj Siriji i planove Turske za kupovinu odbrambenog sistema iz Rusije.

„Branson mora da dođe kući kao i svi Amerikanci, koje drži turska vlada. Prilično jednostavno. Oni drže oveljude već dugo. Oni su nevini ljudi“, rekao je Pompeo.

Vašington je uveo sankcije dvojici turskih ministara zbog suđenja američkom svešteniku optuženom da je podržavao terorizam, dok sa druge strane Ankara traži od SAD izručenje Fetulaha Gulena osumnjičenog da je organizovao pokušaj državnog udara pre dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.