U trendu

Pompeo stigao u Rijad radi razgovora sa kraljem o novinaru

RIJAD – Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je danas u prestonicu Saudijske Arabije, Rijad, kako bi sa saudijskim kraljem Salmanom razgovarao o nestanku novinara Džamala Kašogija, javlja Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp poslao je Pompea da se sastane sa saudijskim kraljem pošto je Kašogi, kolumnista „Vašington posta“, nestao nakon što je pre dve nedelje ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za venčanje.

Bi-Bi-Si navodi da će, posle posete Rijadu, Pompeo posetiti Tursku gde je Kašogi poslednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Predsednik Tramp rekao je u ponedeljak da bi „otpadničke ubice“ mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka, napomenuvši da je u telefonskom razgovoru s njim saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.

Kralj Salman je u ponedeljak naložio istragu o tom slučaju.

Rano jutros, turska policija je, posle celonoćne pretrage, napustila saudijski konzulat, gde je Kašogi poslednji put viđen, navodi Bi-Bi-Si.

Turskoj policiji je prvi put dozvoljeno da uđe u tu zgradu otkako je novinar nestao.

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je „krenulo po zlu“, a da je prvobitna namera bila da on bude otet.

U međuvremenu, arapski kanal Al-Džazira navodi, pozivajući se na kancelariju turskog javnog tužioca, da su turske vlasti pronašle dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da je Kašogi ubijen unutar konzulata.

Prethodno je turski bezbednosni izvor rekao Bi-Bi-Siju da su zvaničnici došli do audio i video dokaza da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu.

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad snažno to poriče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar