U trendu

Pompeo u Izraelu najavio pojačanje pritiska na Iran

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pohvalio je danas bliske odnose Bele kuće s Izraelom tokom posete toj zemlji, obećavši pojačanje pritiska na Iran i dao javnu podršku izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu u jeku izborne kampanje.

Bela kuća je u medjuvremenu objavila da će Netanjahu naredne nedelje doći u dvodnevnu posetu Vašingtonu i sastati se s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Pompeo i Netanjahu nisu pominjali zagrejanu izbornu kampanju, iako je izraelski premijer, suočen s velikim rivalstvom popularnog komandanta izraelske vojske i optužbama za korupciju, više puta nastojao da skrene pažnju na spoljnu politiku koju vodi i snažne veze s Trampom.

Pompeo je podsetio na konferenciju o Bliskom istoku u Poljskoj u februaru gde su desetine zemalja diskutovale o načinu za „zaustavljanje regionalnog divljanja Irana“.

Optužujući iranske lidere da teže „uništenju i razaranju“ Izraela, on je obećao nastavak američke pomoći.

„S takvim pretnjama koje su svakodnevna realnost izraelskog života mi nastavljamo našu posvećenost bez presedana bezbednosti Izraela i čvrsto podržavamo vaše pravo da se branite“, rekao je Pompeo.

Netanjahu smatra da je Iran najveća pretnja Izraelu. Ta zemlja je u poslednjih nekoliko godina izvela desetine napada iz vazduha u Siriji da zaustavi, kako tvrdi, isporuke iranskog oružja libanskom ekstremističkom Hezbolahu i da spreči Iran da se trajno učvrsti u toj susednoj zemlji.

Netanjahu je danas rekao da blisko saradjuje sa SAD „da smanji iransku agresiju“ u regionu i širom sveta.

„Nema ograničenja našoj slobodi akcije i mi veoma cenimo činjenicu da ih SAD podržavaju“, rekao je izraelski lider.

On je takodje pozdravio povlačenje SAD iz medjunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, te oštre američke sankcije koje su ponovo uvedene protiv te zemlje.

„Taj pritisak deluje. Potrebno je da ga povećamo. Potrebno je da ga proširimo“, rekao je Netanjahu, jedan od najvećih pristalica Trampa u svetu.

Otkako je postao predsednik Tramp je preduzeo niz koraka koje je Izrael pozdravio, a naročito priznanje Jerusalima kao glavnog izraelskog grada i preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva.

Zbog toga su Palestinci prekinuli svoje veze sa Belom kućom. Tramp je takodje uskratio milione dolara pomoći Palestincima i zatvorio palestinsko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu.

Palestinci su unapred odbacili mirovni plan koji već dugo priprema Bela kuća, ocenivši da je Trampova administracija pristrasna u korist Izraela.

Pompeo je doputovao u Jerusalim nakon posete Kuvajtu gde je ponovio poziv na rešenje nesporazuma Katara i četiri druge arapske zemlje koje su sve američki partneri na Bliskom istoku.

Kuvajt pokušava da posreduje kako bi se kriza okončala. U Izraelu Pompeo prisustvuje samitu proizvodjača prirodnog gasa na Mediteranu. Odatle putuje u Liban.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.