U trendu

Pompeo u Rijadu: SAD zabrinute zbog nestanka Kašogija

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je danas u Rijadu zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija, saopštio je Stejt department.

Pompeo je u Rijadu poruku preneo na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije, Ahmedom al-Džubeirom, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD se u Rijadu sastao i sa saudijskim kraljem Salmanom, kome je zahvalio na posvećenosti istrazi o tom slučaju, navodi se u saopštenju.

Predsednik SAD Donald Tramp poslao je Pompea da se sastane sa saudijskim kraljem pošto je Kašogi, kolumnista „Vašington posta“, nestao nakon što je pre dve nedelje ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za venčanje.

Bi-Bi-Si navodi da će, posle posete Rijadu, Pompeo posetiti Tursku gde je Kašogi poslednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Predsednik Tramp rekao je u ponedeljak da bi „otpadničke ubice“ mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka, napomenuvši da je u telefonskom razgovoru s njim saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.

Kralj Salman je u ponedeljak naložio istragu o tom slučaju.

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je „krenulo po zlu“, a da je prvobitna namera bila da on bude otet.

U međuvremenu, arapski kanal Al-Džazira navodi, pozivajući se na kancelariju turskog javnog tužioca, da su turske vlasti pronašle dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da je Kašogi ubijen unutar konzulata.

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad to snažno poriče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar