U trendu

Pompeo upozorava na ruski i kineski uticaj u istočnoj Evropi

VARŠAVA – Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao se na 30. godišnjicu pada komunizma kako bi ubedio zemlje centralne i istočne Evrope da se odupru kineskom i ruskom uticaju.

Govoreći na turneji po Evropi, Pompeo je rekao da Kina i Rusija predstavljaju dvostruku pretnju demokratskim i slobodnim tržištima od pada Berlinskog zida 1989. godine, preneo je AP.

On je rekao da su postkomunističke zemlje posebno ranjive na kineske i ruske investicije i političko mešanje.

Pompeo je ukazao na evropsku zavisnost od ruske energije, rusku podršku gasovodu Severni tok 2, koji će kako mnogi strahuju povećati oslanjanje na Rusiju, kao i ulazak Kine na evropsko telekomunikaciono tržište putem kompanije Huavei.
Da bi se izborile sa tom pretnjom, rekao je on, SAD će povećati angažman u regionu kroz sporazume o odbrambenoj saradnji i razmenu programa.

Pompeo je istakao da veruje da se time preokreće dekada onoga što je nazvao američkim „neangažovanjem“ u centralnoj i istočnoj Evropi, kada je stvoren vakuum koji su Rusija i Kina iskoristile.

Tokom proteklih 10 godina, rekao je on, ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lideri postali su mnogo agresivniji u regionu i načinili su korak dalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.