U trendu

Ponovo se otvara zatvor Gvantanamo?

Sekretarijat za odbranu SAD objavio je pod kojim će uslovima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Gvantanamo na Kubi.

„Sekretarijat za odbranu je poslao Beloj kući dopunjen predlog kriterijuma za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Gvantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu pretnju za bezbednost SAD“, rekla je portparolka Sekretarijata za odbranu Sara Higins, preneo je Glas Amerike.

Trampov prethodnik, Barak Obama, 2009. godine potpisao je uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Gvantanamu, i za vreme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Tramp je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru je potpisao uredbu kojom se Sekretarijatu za odbranu daje 90 dana da dopune upustvo za to kako će teroristi koji su uhvaćeni u borbama biti tretirani.

Trampovu odluku kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Džim Matis rekao da veruje će teroristi u Gvantanamu biti tretirani na human nacin, a da će istovremeno SAD biti bezbedne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.