U trendu

Porasla proizvodnja opijuma u Avganistanu

Uzgoj maka za proizvodnju opojnih droga u Avganistanu porastao je za 10 odsto, dok se uništavanje zasada smanjilo za 91 odsto, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju UN i avganistanske vlade.

Procenjuje se da površina na kojoj se gaji mak u Avganistanu premašuje 201.000 hektara, što je 10 odsto više nego prošle godine.

U istraživanju se takodje navodi da je uništavanje zasada na niskom nivou zbog veoma loše bezbednosne situacije u regionu, kao i zbog nedostatka logistike i finansijskih poteškoća.

Rezultati pokazuju da je potencijalna proizvodnja opijuma u Avganistanu povećana za 43 odsto, sa 3.300 tona u prošloj na 4.800 tona u ovoj godini, rekao je avganistanski ministar za borbu protiv narkotika Salamat Azimi na zajedničkoj konferenciji za štampu u Kabulu.

„Veoma je uznemirujuće videti povećanje proizvodnje maka na severu zemlje, što može biti blisko povezano s pogoršanjem bezbednosne situacije u regionu“, rekao je Andrej Avetisan, šef kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC).

Prema njegovim rečima, mak koji se koristi za proizvodnju opijata trenutno se ne gaji u 13 od 34 pokrajina u Avganistanu.

On je ipak izrazio zadovoljstvo zato što, uprkos veoma teškoj bezbednosnoj situaciji, povećanje nije veće od 10 odsto i zbog smanjenja proizvodnje na jugu Avganistana.

Talibani, koji ratuju protiv vlade u Kabulu od 2001. godine, u velikoj meri su uključeni u uzgoj maka i distribuciju opijuma, posebno u oblastima pod njihovom kontrolom.

Oni su nedavno pojačali napade protiv bezbednosnih snaga na severu zemlje, navodi agencija AP.

Milijarde dolara potrošeno je na suzbijanje narkotika u Avganistanu u protekloj deceniji, uključujuči i na programe koje stimulišu poljoprivrednike da se prebace na gajenje drugih kultura, poput pšenice, voća i šafrana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.