U trendu

Poraz Kamerona u glasanju o referendumu

Vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona doživela je neprijatan poraz u Donjem domu parlamenta gde su noćas odbijene predložene promene pravila za kampanju o referendumu o ostanku Velike Britanije u EU, mada su poslanici podržali održavanje referenduma.
Vladin plan da ograniči primenu propisa kojim je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova, a 285 je bilo za.

Ovo je prvi poraz premijera u donjem domu Parlamenta gde ima tesnu većinu.

Radi se o tehničkom pitanju koje ipak ilustruje borbu Kamerona da zadrži evroskeptične poslanike iz redova njegovih konzervativaca.

Evroskeptični konzervativci pridružili su se glasovima laburista i nacionalista Škotske narodne partije o tom pitanju.

Međutim, kao što se i očekivalo, poslanici su glasali za održavanje referenduma do kraja 2017. godine o tome da li će Velika Britanija ostati u EU – 316 poslanika je bio za, a 53 su bila protiv. Sada predlog tog zakona ide u Dom Lordova, gornji dom Parlamenta.

Kameron je rekao da će se zalagati za to da Velika Britanija ostane u EU, ali samo ako dobije važne reforme, za neke od kojih je potrebna promena osnovnih ugovora Unije.

Neki poslanici međutim strahuju da bi premijer mogao da se zadovolji kozmetičkim promenama. Anketa objavljena u nedelju prvi put pokazuje da bi Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.