najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porodice žrtava palestinskih napada tužile Fejsbuk

Izraelske i američke porodice žrtava palestinskih napada podnele su tužbu protiv Fejsbuka, tvrdeći da ta društvena mreža obezbedjuje platformu za ekstremiste da huškaju na nasilje i traže odštetu od milijardu dolara, saopštili su danas njihovi advokati.

Tužba u kojoj se navodi da Fejsbuk krši Antiteroristički zakon SAD, pružajući usluge ekstremističkim grupama tako što im pomaže u “regrutovanju, radikalizovanju i obuci terorista, sakupljanjem fondova i stvaranjem straha i izvodjenju napada”, podneta je kasno u nedelju.

“Fejbuk ne može sedeti u svojoj kamenoj kuli u Palo Altu dok se krv proliva na ulicama Jerusalima i Tel Aviva. Ima društvenu odgovornost. Ne može služiti kao društvena mreža za Hamas”, rekla je Nicana Daršan-Leitner, izraelska pravnica koja predstavlja porodice.

Tužba je podneta usred talasa nasilja koje traje već deset meseci i u kome su u palestinskim napadima, mahom nožem, ubijena 34 Izraelca. Na palestinskoj strani poginulo je više od 200 ljudi za isto vreme. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a da su ostali ubijeni u sukobima sa bezbednosnim snagama.

Izrael takodje tvrdi da je nasilje posledica huškanja na društvenim mrežama, dok Palestinci smatraju da je to rezultat gotovo pet decenija okupacije.

Pomenutu tužbu podnela je, izmedju ostalih, porodica Tejlora Forsa, 28-godišnjeg američkog vojnog veterana koji je bio u poseti Izraelu u martu, kada ga je ubio palestinski napadač na ulici u Jafi kraj Tel Aviva. Podnosioci su takodje porodica Ričarda Lakina, nastavnika ubijenog u jerusalimskom autobusu u oktobru prošle godine i rodjaci Naftali Frankela, izraelskog tinejdžera otetog i ubijenog na Zapadnoj obali pre dve godine.

Nije jasno da li će tužba uroditi plodom. Prema američkom zakonu, internet kompanije se uglavnom izuzimaju za odgovornost za materijal koji njihovi korisnici postavljaju na mreže. Fejsbuk ima inače svoj kod ponašanja i često sklanja sadržaj koji bi mogao biti predmet žalbi. Uz to, iako su napadači u pet incidenata bili povezani sa Hamasom, ta organizacija nije preuzela odgovornost za napade, tako da se može tumačiti da su napadači delovali sami.

Tužba je podneta dok Izrael nastoji sam da spreči palestinsko huškanje na društvenim mrežama. Ministar javne bezbednosti Gilad Erdan nedavno je rekao da se Fejsbuk pretvorio u monstruma, optuživši tu društvenu mrežu da na svojim rukama ima deo krvi žrtava palestinskih napada.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike