Porošenko: Autokefalna crkva za borbu protiv mešanja Rusije

KIJEV – Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pridružio se danas hiljadama ljudi na ulicama Kijeva, koji obeležavaju 1.030 godina od prelaska na hrišćanstvo, i poručio da je došlo vreme za autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Kako navodi Rojters, Porošenko želi da uspostavi takozvanu nacionalnu autokefalnu crkvu u toj mahom pravoslavnoj zemlji koja bi, kako je rekao, bila ključna za borbu protiv mešanja Moskve u ukrajinske poslove.

Porošenko se obratio sveštenicima, zvaničnicima, poslanicima i javnosti na brdu, kod statue kneza Kijeva Vladimira Prvog Velikog, koji je prešao na hrišćanstvo 988. i posle toga pokrstio celu Kijevsku Rusiju.

„Autokefalnost je pitanje naše nezavisnosti. Ovo je pitanje naše nacionalne bezbednosti. Ovo je pitanje čitave svetske geopolitike“, rekao je Porošenko, te je dodao da je „definitivno došlo vreme“ za autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Porošenko se potom pridružio povorci od više hiljada ljudi, koji su mahali zastavama Ukrajine, zajedno sa sveštenicima u zlatnim odobrama i vojnicima, prenosi Rojters.

S druge strane, u Moskvi je danas takođe održana ceremonija obeležavanja jubileja, a ruski predsednik Vladimir Putin tom prilikom je rekao da prelazak na hrišćanstvo pre više od 1.000 godina na teritoriji Kijevske Rusije predstavlja početak formiranja same ruske države.

Ruski predsednik rekao je da je primanje hrišćanstva bilo „početna tačka za formiranje i razvoj ruske države, iskrenog duhovnog rođenja naših predaka, određivanja njihovog identiteta“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike