najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Porošenko: Pobunjeni istok kao Mordor

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko obećao je da će povećati broj vojnika za odbranu od napada proruskih separatista, i upozorio svoje zemljake da još postoji opasnost od „velike invazije“ Rusije.

U govoru povodom Dana nezavisnosti, predsednik Petro Porošenko je rekao da Ukrajina ne sme biti zadovoljna, iako su se neprijateljstva uglavnom smirila.

U demonstraciji sile, hiljade ukrajinskih vojnika promarširale su danas s lakim naoružanjem centrom Kijevu tokom parade kojom je obeležena godišnjica nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 24. avgusta 1991.

„Mi se zalažemo za mir, ali nismo pacifisti“, rekao je Porošenko. „Moramo proći i kroz ovu, 25. godinu nezavisnosti, kao da je krhka poput leda. Moramo shvatiti da i najmanji pogrešan korak može biti fatalan. Rat za nezavisnost je još u toku“.

Porošenko nije rekao koliko će još vojnika poslati u istočnu Ukrajinu.

On je rekao da je Rusija nagomilala 50.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da je pobunjenicima isporučila 500 tenkova i 400 komada artiljerije.

Porošenko je rekao da je Rusija oprezna prema mogućnosti otvorene invazije, te umesto toga razvija drugu strategiju: seje razdor širom Ukrajine i kvari joj odnose sa zapadnim saveznicima.

Porošenko je pobunjeničke teritorije na istoku i njihovu budućost uporedio s carstvom zla, „Mordorom“ iz Tolkinovog romana „Gospodar prstenova“.

Predsednici Ukrajine, Francuske i Nemačke sastaju se večeras u Berlinu da bi razgovarali o mogućnosti mirnog okončavanja ukrajinske krize. Moskva ne šalje svog predstavnika u Berlin, ali je rekla da će pažljivo pratiti taj sastanak.

Jedan visoki francuski zvaničnik je nagovestio da se razgovori s Rusijom mogu očekivati „u narednih nekoliko nedelja“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike