U trendu

Portugal: Sud naredio izručenje bivšeg agenta CIA Italiji

Portugalski sud naredio je danas policiji da izruči bivšeg agenta CIA u Italiju Sabrinu de Sus, gde će služiti kaznu zatvora nakon što je osuđena za učešće u programu SAD za kidnapovanje i ispitivanje osumnjičenih za tetorizam.

Policija je privela Sabrinu de Sus u portugalski zatvor u ponedeljak, gde čeka na izručenje koje se očekuje kroz nekoliko dana, izjavio je njen advokat Manuel Magales e Silva, a preneo AP.

De Susova je bila među 26 Amerikanaca koji su osuđeni za kidnapovanje osumnjičenig Osama Mustafa Hasan Nasa, poznatijeg kao Abu Omara, u februaru 2003.

Ona je u međuvremenu negorala umešanost u otmicu.

Američki program u okviru kojeg su osumnjičeni za terorizam kidnapovani i prebacivani u centre gde su ispitivani i mučeni, bio je deo strategije za borbu protiv terorizma Bušove administracije nakon 11. seprembra 2001.

Bivši predsednik SAD Barak Obama prekinuo je sa tim programom nakon nekoliko godina.

Od hapšenja De Susove na aerodromu u Lisabonu oktobra 2015, odbijeno joj je nekoliko žalbi protiv izručenja.

Kako agencija AP prenosi očekuje se da će De Susova biti sprovedena u zatvor odmah po dolasku u Italiju. Nakon što bude zatvorena, njen advokat u Italiji Dario Bolonjezi podneće zahtev za uslovnu slobodu i služenje kazne obavljanjem socijalno korisnog rada.

Istovremeno, kako agencija navodi, Bolonjezi će se sastati u toku dana sa predstavnicima ministrstva pravde Italije kako bi proverio status njenog zahteva za pomilovanje.

De Susova, koja je rođena u Indiji i ima portugalske i američke pasoše, izjavila je da je živela u Portugalu i da je nameravala da ostane tamo, a bila je na putu u poseti majci kada je zatvorena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar