U trendu

Posebne mere u Svemirskom centru Kenedi zbog uragana Irma

Američka svemirska agencija NASA obezbedila je danas Svemirski centar Kenedi u Kejp Kanaveralu od potencijalno katastrofalne kiše i vetra, pred udar uragana Irma, a privatna kompanija Spejseks obustavila je lansiranje raketa iz tog Centra.

U Centar Kenedi, u saveznoj američkoj državi Floridi, od sutra će moći da udje samo bitno osoblje, a od 9.000 zaposlenih, pristup će imati 120 ljudi dok ne prodje opasnost od uragana Irma.

Uragan Irma, najsnažniji zabeležen na Atlantiku, pogodio je ostrvske države i francuske, britanske i holandske prekomorske teritorije na Karibima, a sada preti atlantskoj obali na jugoistoku SAD.

Zgrade Centra Kenedi kojima preti najveća opasnost mogu da izdrže nalete uragana do 217 kilometara na čas, a vetrovi Irme mogli bi znatno da prevazidju tu brzinu ako centar oluje zahvati Kejp Kanaveral.

Radnici u svemirskom centru danas su postavljali džakove s peskom na vrata zgrada i zaštitili letelicu „Orion“ koja bi za dve godine trebalo da bude lansirana na novoj raketi NASA.

Ranije danas, kompanija Spejseks je iz Svemirskog centra Kenedi uspešno lansirala u svemir eksperimentalnu mini letelicu bez ljudske posade Američkog ratnog vazduhoplovstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar