U trendu

Poslanik izbačen iz parlamenta zbog večere

Egipatski poslanik i popularni voditelj TV emisije Tafik Okaša izbačen je iz parlamenta jer je pozvao na večeru u svoj dom izraelskog ambasadora u Kairu, javlja danas AP.

Egipat je prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom 1979. godine i dve vlade blisko saradjaju na bezbednosnom planu, ali su odnosi tih susednih zemalja i dalje hladni, i indirektni kontakti s Izraelcima su tabu.

Kontroverza je podstaknuta kada je ambasador Haim Koren objavio na Fejsbuk nalogu ambasade svoju fotografiju sa poslanikom Tafika Okaše snimljenu za vreme sastanka, podseća AP.

Za izbacivanje Okaše glasala je sinoć velika većina u parlamentu od ukupno 596 poslaničkih mesta i to tri dana nakon što ga je jedan poslanik pogodio cipelom u skupštinskoj sali.

Glasalo je 490 članova egipatskog parlamenta, od čega je 465 bilo „za“ izbacivanje, 16 je bilo protiv, a devet se uzdržalo.

Za je glasao i poslanik Muhamed Anvar Sadat, rodjak pokojnog egipatskog lidera Anvara Sadata koji je potpisao istorijski mirovni sporazum sa Izraelom.

Okaši za to vreme nije dopušteno da udje u salu i odbio je da razgovara sa novinarima kada je napustio zgradu u trenutku kada je glasanje skoro bilo završeno.

Predsednik parlamenta Al Abdel-Al proglasio je Okašino mesto praznim.

On je u nastojanju da odbaci optužbe da je parlamenet antizraelski rekao poslanicima da Egipat poštuje mirovni sporazum s Izraelom.

Poslanici koji su bili za izbacivanje Okaše objasnili su da je kažnjen zbog sastanka sa stranim diplomatom bez odobrenja parlamenta ili saradnje sa „relevantnim“ agencijama.

Jedan poslanik je izjavio da Okašino ponašanje nije primereno poslaniku.

Okaša je rekao da se s ambasadorom sreo kako bi pomogao interesima svoje zemlje i da su razgovorali o brani koja se gradi u Etiopiji i egipatskoj brizi da će to imati uticaja na deo te reke koja teče kroz Egipat.

„Oni (Izrael) grade branu, da li mi sami sebe zavaravamo?“ rekao je Okaša, aludirajući na teoriju konspiracije da Izrael pomaže Etiopiji da izgradi branu da naudi intreresima Kaira.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon rekao se ambasador sastao s Okašom na njegov poziv i da je „važnost sastanka u tome što je održan“.

Egipat i Izrael imaju blisku bezbednosnu saradnju posebno na Sinajskom poluostrvu, koje se graniči s Izraelom i gde ima islamskih pobunjenika.

Izraelski bezbednosni zvaničnici skoro svake nedelje putuju u Kairo da se sastanu s egipatskim kolegama.

Većina Egipćana medjutim Izrael povezuje sa četiri rata protiv Egipta od 1948. do 1973. godine.

Okaša je inače u centru čitave serije kontroverzi otkako nije uspeo da postane predsednik parlamenta.

Nedavno je tvrdio da egipatske bezbednosne agencije vode zemlju i da se čovek blizak predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju direktno meša u politiku.

Takodje je govorio da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu pomogao da ubedi predsednika SAD Baraka Obamu da poboljša odnose sa Kairom nakon što je 2013. godine zbačen prvi slobodno izabrani predsednik islamista Muhamed Morsi.

Okaša je iz skupštinske sale izbačen zbog ponašanja prošlog meseca, a kasnije se žalio da mu predsednik ne da govori.

Na pitanje zašto je to tako, odgovorio je: „Jer je Tafik Okaša popularan na ulicama i ljudi ga vole ali oni žele da samo jedna osoba bude voljena u Egiptu: njegova ekselencija predsednik Abdel Fatah al Sisi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.