U trendu

Poslanik nemačkog SDP-a pridružio se kritikama Hrvatske zbog blokade Srbije

Član spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Josip Juratović iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) podržao je danas poslanika Gintera Krihbauma iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koji je kritikovao Hrvatsku zbog blokade pregovora Srbije i Evropske unije.

„Hrvatska je upravo po poglavljima 23 i 24 relativno nespremna prihvaćena u EU, s ciljem da bude primer i partner ostalim zemljama u pretpristupnim procesima regiona Zapadnog Balkana. Nažalost je hrvatska politika izneverila očekivanja EU i sebi stvara sve lošiji ugled kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu“, rekao je Juratović za Hinu.

On je rekao da se slaže sa stavom šefa parlamentarnog odbora za evropska pitanja Krihbaumom koji je u subotu oštro kritikovao hrvatsku blokadu pregovora Srbije i EU rekavši da Zagreb zloupotrebljava EU za rešavanje svojih otvorenih pitanja s Beogradom.

„Pokušaj hrvatske blokade Srbije u pitanjima koja se mogu bilateralno rešiti je uzaludno gubljenje dragocenog vremena koje bi Hrvatska morala i mogla iskoristiti za bolju budućnost svoje zemlje, a koja pak leži u dobrosusedskim odnosima u regionu“, rekao je Juratović.

Juratović je dodao da Krihbaumov stav ima težinu budući da se radi o političaru koji stoji na čelu uticajnog Odbora za pitanja Evropske unije nemačkog parlamenta.

Hrvatska nije odobrila otvaranje poglavlja 23 o vladavini prava u pregovorima EU sa Srbijom, pošto traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim tribunalom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.