U trendu

Posle 10 godina razgovarali lideri Sirije i Jordana

AMAN – Sirijski predsednik Bašar al Asad pozvao je telefonom jordanskog kralja Abdulaha II, što je njihov prvi razgovor posle decenije zategnutih odnosa tokom građanskog rata u Siriji.

Jordanska kraljevska palata saopštila je da su lideri razgovarali o odnosima između „bratskih zemalja i načinima kako da se intenzivira uzajamna saradnja“.

Kralj Abdulah je ponovio podršku Jordana „naporima da se očuva suverenitet, stabilnost, teritorijalni integritet i narod Sirije“, prenosi AP.

Sirijska novinska agencija SANA objavila je da je Asad pozvao Abdulaha kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i „jačanju saradnje u interesu dve zemlje i naroda“.

Razgovor dvojice lidera označava početak otopljavanja odnosa dva suseda nakon građanskog rata u Siriji, navodi AP i podseća da je dan pre razgovora Jordan u potpunosti otvorio glavni granični prelaz sa Sirijom, glavnu trgovinsku rutu za obe zemlje.

Jordan je kao i većina arapskih zemalja na početku građanskog rata 2011. godine snizio diplomatske odnose sa Sirijom na niži nivo i pružio je utočište opozicionim grupama kao i stotinama hiljada izbeglica.

U septembru sirijski ministar odbrane posetio je Jordan. Tada je obnovljen desetogodišnji sporazum o tranzitu prirodnog gasa iz Egipta preko Jordana, Sirije i Libana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.