U trendu

Posle Avganistana, Šenahan u iznenadnoj poseti Iraku

BAGDAD – Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan stigao je danas u nenajavljenu posetu Iraku, gde će sa američkim vojnim komandantima i zvaničnicima iračke vlade razgovarati o budućem prisustvu američkih snaga.

Šenahan je, uoči ove posete, rekao da iz prve ruke želi da čuje kakva je situacija po pitanju borbe protiv „ostataka“ Islamske države.

Ovo je, kako napominje AP, prva poseta Šenahana Iraku.

U Iraku je raspoređeno oko 5.200 vojnika u Iraku koji obučavaju i savetuju iračke snage, 16 godina nakon svrgavanja Sadama Huseina.

Američki predsednik Donald Tramp je početkom meseca uznemirio Iračane izjavom da bi američke snage trebalo da koriste svoje položaje u Iraku da bi „držale na oku“ susedni iran.

Irački zvaničnici su rekli da to ne predstavlja američku misiju i da bi se takvim predlogom kršio irački ustav.

Šenahan je juče boravio i u Avganistanu, gde je takođe došao u nenajavljenu posetu.

To je njegov prvi zvanični boravak u inostranstvu od postavljenja na ovu funkciju u Pentagonu.

Šenahan je poručio da nema ovlašćenje da smanje broj trupa SAD u Avganistanu, iako neimenovani zvaničnici tvrde da je upravo to jedan od glavnih zahteva talibana u uvodnim mirovnim pregovorima.

On je naveo da je ohrabren time što administracija američkog predsednika istražuje sve mogućnosti za okončanje 17-godišnjeg rata, najdužeg koji su SAD ikada vodile.

Ipak, on je naglasio da o uslovima mira treba da odluče Avganistanci. Ovaj bivši direktor u „Boingu“ postao je vršilac dužnosti šefa Pentagona 1. januara nakon što je ministar odbrane SAD Džim Matis u decembru prošle godine podneo ostavku, a pre toga je bio Matisov zamenik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.