U trendu

Posle Mogerini i Mičela, i Matis stiže u Makedoniju

SKOPLJE – Američki ministar odbrane Džejms Matis posetiće u ponedeljak, 17. septembra, Skoplje da bi izrazio podršku SAD predstojećem referendumu, 30. septembra, o promeni imena Makedonije.

Kako je sinoć objavila makedonska vlada, planirano je da se Matis u Skoplju sastane s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom.

„Idem tamo da veoma jasno stavim do znanja da smo uz makedonski narod“, rekao je nedavno Matis u Pentagonu.

Istovremeno je istakao da je zabrinut zbog mogućeg mešanja Rusije u proces referenduma u Makedoniji, prenosi MIA.

„Takva vrsta problematičnog ponašanja koje je Rusija praktikovala od Estonije do SAD, od Ukrajine do Makedonije, uvek prilagođeno određenoj situaciji, uvek je izvan granica prihvatljivog, što se mene tiče“, rekao je tada Matis.

U Skoplju su juče boravili i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel.

Mogerinijeva je pozvala Makedonce da izađu na referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom, koji bi mogao da omogući toj bivšoj jugoslovenskoj republici pristupanje Uniji i NATO-u.

Mičel je poručio da SAD snažno podržavaju Prespanski sporazum i to smatraju prilikom da Makedonija postane 30. članica NATO, naglasivši da je konačna odluka na glasačima.

Mogerinieva je, govoreći u prestonici Makedonije, istakla da Makedonci „drže ključ budućnosti“ svoje zemlje i da bi trebalo da učestvuju na referendumu 30. septembra o promeni imena zemlje u Severna Makedonija, prenosi AP.

„Ne možete sebi dozvoliti da i dalje ćutite i propustite priliku da se izrazite o tome kakvu vrstu budućnosti želite za svoju zemlju“, rekla je šefica diplomatije EU, poručivši da „vrata EU ostaju otvorena za Makedonce“.

U poslednjih osam dana Skoplje su posetili i američki senator Ron Džonson, nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg da bi podržali predstojeći referendum.

Na referendumu u Makedoniji 30. septembra biće važna izlaznost, jer je potrebno da glasa više od 50 odsto od ukupno 1,8 miliona registrovanih glasača kako bi referendum bio važeći.

Ankete, međutim, pokazuju da bi izlaznost mogla biti ispod tog praga, iako bi većina Makedonaca koji se pojave na biralištima mogla da podrži sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.