U trendu

Posle nekoliko dana: Lokalizovan najsmrtonosniji požar u Portugalu

Portugalski vatrogasci danas su lokalizovali najsmrtonosniji požar u novijoj portugalskoj istoriji, iako vatra još gori na nekim mestima u drugim delovima države, saopštili su zvaničnici, prenosi AP.

Najveći požar je buknuo u subotu i u njemu je do sada život izgubilo 64 ljudi, a povređeno više od 150.

Vatra se proširila neverovatnom brzinom u udaljenom planinskom području oko 200 kilometara od Lisabona.

Direktor agencije za civilnu zaštitu Viktor Vaz Pinto saopštio je da je vatra u blizini grada Pedrogao Grandea ugašena, dok drugi požar severno od tog grada i dalje gori zbog čega je evakuisano nekoliko sela. Očekuje se ipak da će idućih dana visoke temperature pasti što će pomoći vatrogascima u borbi protiv plamena.

Portugalski premijer Antonio Kosta zatražio je objašnjenje u vezi toga šta je krenulo loše u početnim operacijama hitnih službi, a takvi zahtevi mogli bi da postanu sve glasniji s daljim gašenjem vatre.

Policija smatra da su požare izazvale munje, a da se vatra proširila takvom brzinom zbog velike sparine, visokih temperatura i jakih vetrova.

Istražitelji su danas, međutim, rekli da će razmotriti izjave zvaničnika doborovoljnih vatrogasnih društava Žaimea Marte Soareša koji je izrazio sumnju da požar podmetnut, prenosi AFP.

Prema podacima Evropskog informatičkog sistema za šumske požare, izgorelo je više od 40.000 hektara portugalske šume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.