U trendu

Posle samo šest meseci na vlasti: Pala rumunska vlada

Rumunskoj levičarskoj vladi premijera Sorina Grindeanua poslanici nacionalnog parlamenta izglasali su danas nepoverenje velikom većinom glasova, prenosi AFP.

Agencija navodi da je pad vlade usledio nakon unutarstranačkih borbi u okviru vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD) koja je i podnela predlog za izglasavanje nepoverenja Grindeanuu.

Predlog je usvojen uz 241 glas „za“ i 10 „protiv“, samo šest meseci nakon ubedljive izborne pobede socijaldemokrata.

Navodi se da je PSD neočekivano povukao podršku Grindeanuu 14. juna, optužujući ga za kašnjenja u primeni reformi u drugoj najsiromašnijoj zemlji Evropske unije.

AFP navodi da je Grindeanu odbio da podnese ostavku i napao moćnog šefa PSD Livijua Dragneu da pokušava da „koncentriše svu vlast u svojim rukama“.

Očekuje se da koalicija PSD i Saveza liberala i demokrata (ALDE) sada predloži novog premijera koji će imati 10 dana da obezbedi podršku parlamenta.

AFP podseća da je ovo druga velika kriza koja je pogodila PSD od povratka na vlast u decembru 2016, pošto su već u februaru masovni ulični protesti naterali vlast da odustane od ublažavanja antikorupcijskih zakona.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike