U trendu

Posle zemljotresa u Turskoj i Siriji Borelj najavio pomoć EU

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj oglasio se jutros povodom razornog zemljotresa koji je danas pogodio Tursku i Siriju i odneo veliki broj ljudskih života i najavio pomoć EU.

„Naše misli su sa narodom Turske i Sirije. EU je spremna da pomogne“, napisao je Borelj na Tviteru.

Holandski premijer Mark Rute najavio je da će se holandski tim za potragu i spasavanje pridružiti potragama za preživelima u Turskoj i Siriji, preneo je Bi-Bi-Si.

On je na Tviteru objavi izrazio saučešće turskom predsedniku Erdoganu.

„Razmišljamo o svim žrtvama ove teške prirodne katastrofe“, poručio je Rute.

Holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hekstra objasnio je da spasilački tim Holandije uključuje policijsko i vojno osoblje, specijalisti za pružanje prve medicinske pomoći i vatrogasce.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će Grčka takođe „mobilisati svoje resurse i odmah pomoći pogođenim oblastima“, a pomoć su obećali i lideri Srbije i Švedske.

Turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) ranije je pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne u naporima potrage i spasavanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva spremna da pruži svu neophodnu pomoć Ankari nakon snažnog zemljotresa koji je izazvao brojne žrtve, preneo je Rojters.

„Spremni smo da pružimo svu neophodnu pomoć nakon zemljotresa“, poručio je Putin u telegramu saučešća turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.