Poslednji mitinzi u Turskoj pred sutrašnje izbore

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov glavni rival na sutrašnjim izborima Muharem Indže održali su danas odvojene skupove u Istanbulu uoči sutrašnjih prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora čiji rezultat će prema anketama biti vrlo tesan.

U Istanbulu, koji se smatra odlučujućim za rezultat izbora, organizovani su poslednji mitinzi aktuelnog šefa države koji se kandiduje sutra za novi mandat, i njegovog glavnog rivala, kao i kandidata nacionalističke denice Merala Aksenera.

Ovi izbori su posebno značajni jer posle njih stupa na snagu ustavna reforma usvojena na referendumu prošle godine prema kojoj znatno jačaju ovlašćenja predsednika.

Muharem Indže, kandidat socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP) napravio je iznenadjenje za vreme kampanje, pokazujući se kao harizmatični govornik sposoban da zapali mase. 

Indže koji pazi da se nikad ne pojavi s oznakama svoje partije da bi se predstavio kao kandidat cele opozicije odgovarao je istom merom na sve Erdoganove napade, i pretvorio kampanju u duel izmedju njih dvojice.

Neke turske televizije simultano su na podeljenim ekranima prenosile današnje mitinge njih dvojice u Istanbulu. Medjutim javna televizija TRT nije objavila ni sekund od Indžeovog govora. 

Indže je danas predstavio mračnu sliku Turske u slučaju pobede odlazećeg predsednika, sa slabom valutom, visokim cenama i nerešenim pitanjem 3,5 miliona izbeglica. 

„Medjutim ako Indže pobedi, 80 miliona ljudi pobedjuju, Turska pobedjuje“, rekao je Indže govoreći o sebi u trećem licu. 

On je rekao da je na njegov miting izašlo pet miliona ljudi, ali kako navodi Frans pres nije moguće proveriti tu cifru. 

Umesto jednog ogromnog skupa Erdogan se opredelio za niz skupova u raznim kvartovima grada. 

„Voljom Boga sutra uveče ćemo se radovati zajedno. Jel ste spremni da nam date pobedu“, uzviknuo je Erdogan. On je takodje kritikovao svog rivala koji je rekao da će kampovati ispred izbornog tela da osigura da nema prevare na izborima, i ukazao da je Turska pravna država. 

Birališta na ovim prevremenim parlamentarnim i predsedničkim izborima se zatvaraju u 18.00 po lokalnom vremenu (17.00 po centralnoevropskom vremenu).

Erdogan je sazvao prevremene izbore više od godinu dana pre roka u nastojanju da uvede predsedništvo s proširenim ovlašćenjima. On je rekao da će novi sistem doneti stabilnost i prosperitet Turskoj, dok njegovi kritičari upozoravaju da bi mogao da dovede do vladavine samo jednog čoveka.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike