U trendu

Poslednji nirnberški tužilac Bendžamin Ferenc preminuo u 104. godini

Amerikanac Bendžamin Ferenc (Benjamin Ferencz), koji je bio poslednji tužilac u Nirnberškom procesu, preminuo je u 104. godini posle života posvećenog međunarodnoj pravdi, saopštio je njegov sin.

„Umro je mirno u snu u petak uveče u staračkom domu u američkoj saveznoj državi Floridi. Da je moj otac mogao da da još jednu izjavu, siguran sam da bi rekao – zakon, a ne rat“, rekao je Donald Ferenc.

Ferenc je imao 27 godina kada je postao tužilac SAD tokom suđenja Ajnzacgrupi 1947. Ukupno 22 pripadnika te jedinice za istrebljenje osuđena su posle otkrivanja njihovih počinjenih zločina.

Ta jedinica je pratila nemačke vojnike koji su napredovali u istočnom delu Evrope.

Na osnovu nacističkih arhiva, Ferenc je procenio da je ta jedinica ubila više od milion jevrejskih muškaraca, žena i dece. To su bile žrtve ubijene vatrenim oružjem u holokaustu.

Ferenc je rođen 1920. godine na Karpatima u jevrejskoj porodici. Njegovi roditelji su otišli u SAD kada je imao 10 meseci. Studirao je pravo na prestižnom Univerzitetu Harvard.

Bio je mobilisan tokom Drugog svetskog rata. Prvo je bio raspoređen na ratištima u Evropi pre nego što je dobio zadatak da prikuplja dokaze o nacističkim zločinima.

U knjizi objavljenoj 1988. objasnio je da ga je zauvek obeležilo oslobađanje nacističkiih logora.

„Nikada neću moći da zaboravim prizor smrti i peći za kremaciju tela… mršavih tela nagomilanih kao ogrev“, naveo je Ferenc u knjizi.

Po povratku u civilni život, bio je regrutovan da radi u timu američkih tužilaca u Nirnbergu, gde su saveznici tokom 13 suđenja sudili nacističkim zločinima, postavljajući temelje za međunarodni sistem krivičnog pravosuđa.

Vrativši se u SAD, posvetio se privatnoj advokatskoj praksi. Pisao je i zalagao se za uspostavljanje međunarodnog krivičnog suda.

Diskretniji poslednjih godina, on je u maju dao redak intervju za kanal Si-Bi-Es (CBS). Tada je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin „ratni zločinac“ i da Rusiji treba da sudi međunarodno pravosuđe za „agresiju na Ukrajinu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar