U trendu

Postaje alarmantno: Iz ove države će svi morati da se isele zbog klimatskih promena

Prosečne temperature u Sudanu do 2060. godine će da porastu za najmanje 1,1, a možda i za 3,1 stepen Celzijusov. Kao uzrok ovih promena navodi se preseljenje 600.000 ljudi.

Reč je o klimatskim izbeglicama, izrazu koji se još pre samo nekih pet godina činio potpuno egzotičan. Sudan se nalazi u Sahelu, prelaznom klimatskom pojasu između Sahare na severu i tropskih područja na jugu, bio je pun baobaba i akacija, mestimično čak istačkan i travnatim područjima. Mnoga od tih područja danas se vrlo brzo menjaju u pustinje, propada i prirodna raznolikost i uslovi za poljoprivredu i stočarstvo, prenosi Express.hr.

Sudan je već danas 15. najnesigurnija zemlja na svetu po stabilnosti prehrane svog stanovništva i ubuduće će biti samo još i gore. Kako se na klimatske promene uvek nadovezuju i opasnosti od epidemija, na popisu bolesti koje prete Sudanu u bliskoj budućnosti su malarija, žuta groznica i kolera. Sudan pritom nije jedina zemlja u Africi kojoj prete klimatske promene.

Najugroženiji je obruč koji zahvata Senegal, Mali, Nigeriju, Čad, Sudan, Južni Sudan, Etiopiju, Keniju, Tanzaniju, Mozambik, Bocvanu, Zimbabve, Zambiju i Angolu. Istovremeno, ova područja su tradicionalno pustinjska ili polupustinjska, ali su danas ipak naseljiva, uskoro bi mogla postati sasvim nemoguća za život. Taj pojas pustoši bez ikakvih biljaka, životinja ili ljudi protezao bi se od Maroka sve do Saudijske Arabije. A i to sve skupa tek je kap u moru problema koji se otvaraju s klimatskim promenama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar