U trendu

Postojali planovi da se izazove eksplozija u Hanoveru

Šef policije u Hanoveru Volker Kluve rekao je danas da je postojala ozbiljna pretnja za taj grad uoči fudbalske utakmice reprezentacija Nemačke i Holandije.

„Postojala je konkretna opasnosti za ceo Hanover. Bilo je konkretnih planova da se izazove eksplozija“, rekao je Kluve za nemačku televiziju Skaj sport i dodao da je bilo planirano da se eksplozija dogodi na stadionu.

Gradonačelnik Hanovera Stefan Šostok rekao je da je bezbednost najvažnija i da veruje da je policija donela ispravnu odluku kada je evakuisala stadion. „Ako je pretnja postojala, onda su te mere morale da budu preduzete“, rekao je Šostok za nemački „Bild“.

Utakmica između Nemačke i Francuske trebalo je da počne danas u 20.45, ali je stadion u Hanoveru evakuisan oko dva sata pre početka susreta, jer je, po saopštenju policije, pronađen sumnjiv predmet, ali nije rečeno o čemu se radi.

Navijači su evakuisani, a policija im je naredila da se ne zadržavaju u mestu i da se što pre udalje pešice, pošto su vozovi prestali da saobraćaju. Kako javljaju nemački mediji, situacija oko stadiona je mirna, ne računajući veliki broj policajaca.

Susretu je trebalo da prisustvuje namačka kancelarka Angela Merkel, koja nije došla na stadion. Autobusi sa igračima obe ekipe bili su na putu ka stadionu u trenutku evakuacije i oni su upućeni na bezbenu lokaciju.

Utakmica je trebalo da se igra četiri dana nakon terorističkog napada u Parizu, u kom je ubijeno 129, a povređeno više od 300 ljudi. Tada se jedan od bombaša samoubica razneo u blizini stadiona na kom su igrale reprezentacije Francuske i Nemačke.

Policija je saopštila da će se koncert nemačke muzičke grupe „Sohne Mannheims“ održati u TUI-Areni, iako je ranije bilo navoda da je i ta hala evakusana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.