U trendu

Potpisan sporazum o saradnji u digitalizaciji sa Skopljem

SKOPLJE – Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Jovanović i ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski danas su u Skoplju potpisali Sporazum u oblasti digitalne transformacije.

Kao rezultat dobre saradnje premijera dve zemlje Ane Brnabić i Zorana Zaeva i vidljivih rezultata Vlade Srbije na digitalizaciji javne uprave, potpisivanjem ovog sporazuma pokrenut je program „Srbija digitalizuje“, istaknuto je u saopštenju.

Sporazumom, koji definiše konkretne aktivnosti, unapređuje se već dobra bilateralna saradnja dve zemlje uspostavljena u okviru projekata digitalizacije Zapadnog Balkana, započeta održavanjem Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju 2018. i Beogradu 2019. godine, posebno u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primeni u razvoju elektronske uprave.

Ovo je, kako se ocenjuje u saopštenju, prvi korak u realizaciji programa “Srbija digitalizuje” kojim Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kreće u širenje znanja i rešenja iz oblasti digitalizacije javne uprave.

Ideja i koncept digitalizacije koju je premijerka Brnabić postavila kao jedan od prioriteta Vlade, a koja je u kratkom periodu od samo dve godine rezultirala različitim rešenjima elektronske uprave, prepoznati su u zemljama regiona, kao efikasno sredstvo za uspostavljanje moderne javne uprave i njene transformacije u efikasan servis građana i privrede.

„Razmena znanja, ideja i iskustava, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona je od neprocenjivog značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana. U jeku četvrte industrijske revolucije celokupni region ima priliku da ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i bazirajući se na inovacijama, znanju i primeni novih tehnologija stvaramo bolju budućnost“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Jovanović.

On je podsetio na zaključke Digitalnog samita u Beogradu da je regionalna saradnja ključna za razvoj celog regiona i da samo zajedno možemo napredovati brže.

Severnomakedonski ministar Mančevski rekao je da je sporazumom intenzivirana dobra saradnja dve zemlje započeta Digitalnim samitima održanim u Skoplju i Beogradu.

„Sporazum se odnosi na razmenu iskustava oko novog koncepta internet prezentacija Vlade i ministarstava, kao i novom dvosmernom načinu komunikacije sa građanima“, objasnio je on.

Mančevski je dodao da je Vlada Severne Makedonije sada dobila mogućnost da koristi iskustvo Vlade Srbije, koja je svoju internet prezentaciju unapredila tako da je namenjena dvosmernoj komunikaciji sa građanima, što je osnov za reformu javne uprave za koju se zalažu obe zemlje.

Način na koji je Vlada Srbije unapredila komunikaciju sa građanima uspostavljanjem novog Portala Vlade i sistema „Budimo u kontaktu“, čime je omogućeno da se građani obrate Vladi ili bilo kom ministarstvu i dobiju odgovor u roku od 72 sata, su predmet predavanja koje je direktor Kancelarije za IT i eUpravu održao svojim kolegama iz Vlade Severne Makedonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.