U trendu

Potpuni haos u Šarlotu: Demonstranti blokirali saobraćaj pa pljačkali prodavnice (video)

Jedna osoba je ubijena u neredima koji traju već drugu noć u gradu Šarlot u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, nakon što je policajac ubio crnca.

Policija je u sredu uveče pucala po demonstrantima gumenim mecima i ispaljivala suzavac kako bi prekinula demonstracije, objavila je lokalna policija.

Šef policije Ker Putni potvrdio je smrt jedne osobe, ali nije objavio njeno ime ni kazao da li je učestvovala u demonstracijama.

Demonstracije su započele mirno, ali zatim su postale nasilne, nakon što je nekoliko stotina demonstranata marširalo kroz grad. Demonstranti su se na kraju sukobili sa policijskim službenicima koji su bili u koloni patrolnih vozila parkiranih uz put. U tom trenutku policija je ispalila gumene metke i suzavac kako bi ih rasterala, a oni su bacali petarde na policajce. Demonstranti su viđeni i da pljačkaju prodavnice.

https://www.youtube.com/watch?v=gxmvCsAA6i0

„Umorni smo od ljudi, posebno od policije koja ubija nas crnce. Šarlot je oduvek bio miran, ali sada je vreme da postane glasan“, kazala je Blanš Pen, dugogodišnja aktivistkinja.

Demonstracije u tom gradu na istoku SAD-a započete su u utorak uveče, nakon smrti Kita Lamonta Skota (43), koga je ubio policajac Brentli Vinson, takođe crnac, u međuvremenu smenjen sa dužnosti.

Skot je bio u parkiranom automobilu i imao je oružje, tvrdi policija. Njegovi bližnji i svedoci kažu da je bio nenaoružan.

Vlasti nisu pustile snimak incidenta, ali gradonačelnik je kazao kako to planiraju da učine.

Inače je u gradu Šarlot proglašeno vanredno stanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.