U trendu

Potrebna korekcija međunarodnog prava zbog Kosova

Šef Međunarodnog komiteta ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov ocenio je danas da je potrebna korekcija sistema međunarodnog prava, a kao primer pomenuo je situaciju u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Kako je objasnio, mnoge zemlje ispoljavaju dvostruke standarde kada je reč o pitanjima priznavanja nezavisnosti država i prava naroda na samoopredeljenje.

Kao primer, Kosačov je naveo situaciju u vezi sa samoopredeljenjem Kosova, „koje su priznale one zemlje koje istovremeno ne priznaju pravo žitelja Krima na samoopredeljenje“, preneo je Sputnjik.

Kosačov smatra da sistem međunarodnog prava preživljava krizu, da više ne može da odgovori na savremene izazove, i da mu je potrebna korekcija.

„Savremeno međunarodno pravo više nije u stanju da odgovori na savremene izazove. Uočavamo krizu međunarodnog prava, ako hoćete, zalazak postjaltinskog sistema međunarodnog pravca. Svetu je, očigledno, potrebna pažljiva, promišljena, sistemska revizija međunarodnog prava, razmišljanje o onome što se dogodilo i o tome kako bi ovaj sistem trebalo da izgleda ubuduće“, rekao je Kosačov tokom rasprave u Savetu Federacije.

Košačov je podsetio da princip nemešanja u unutrašnje poslove država „predstavlja opšteprihvaćeni princip međunarodnog prava, ali da nije utvrđeno ni šta je to mešanje u unutrašnje poslove, niti je određen sam pojam unutrašnjih poslova u međunarodnom pravu“.

U vezi s tim pitanjem ne sme biti mesta za dvostruke standarde, poručio je i dodao:

„Sećamo se kako je proticalo savetovanje Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Helsinkiju 1975. godine. Sada je, prema mom uverenju, došlo vreme da se ide ka tome da se sazove novi opšteevropski samit, svojevrsni Helsinki 2.0, tokom kojeg bi bili prepoznati određeni problemi i pokrenute diskusije o tome“.

On je dodao da „kada se na tas vage s jedne strane postavi princip teritorijalne celovitosti država, a s druge princip samoopredeljenja naroda, izbor mora da bude ka varijanti rešavanja spora koja je povezana s najmanjim stepenom narušavanja ljudskih prava“.

Kosačov je rekao da su ruski poslanici već razgovarali s francuskim kolegama o neophodnosti razmatranja međunarodnih pravnih normi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.